Oszukane tiramisu Majorką pachnące

Oszukane tiramisu to deser z serka mascarpone utartego z żółtkami jajek z dodatkiem ubitej piany z białek jajek. Tak przygotowaną masę rozkłada się następnie na biszkoptach nasączonych likierem ziołowym.

Oszukane tiramisu, na które przepis poniżej zamieszczam pachnie Majorką. A właściwie słynnym tamtejszym likierem Hierbas. Kto był na Majorce to albo ten likier tam pijał, albo przywiózł go stamtąd jako pamiątkę. Słodki, ziołowy, pyszny. Zielony, pięknie zielony. Wiem. Sam wielokrotnie pisałem, że tiramisu jest tylko jedno, oryginał. Kiedyś wziąłem przywieziony z Majorki hierbas do ręki, odkręciłem korek, powąchałem zawartość, wypiłem kieliszek. Automatycznie pomyślałem, jak pięknie i cudnie smakowałoby tiramisu z tak aromatycznym likierem. Wiem, że hierbas nie kupisz w Polsce. Nie mam rady, jak to zmienić. Ale może masz jakiś inny, unikalny likier lub własną nalewkę. Pomyśl, może być naprawdę nieźle.

Składniki

około 300 gramów biszkoptów Savoiardi;
500 gramów sera mascarpone;
150 gramów drobnego cukru;
laska wanilii lub pasta waniliowa;
6 wiejskich jajek;
majorkański likier ziołowy Hierbas;
kakao;
sól;

Przepis na oszukane tiramisu

Na początek żółtka jajek oddziel od białek i przełóż je do miski malaksera. Ucieraj żółtka na średniej prędkości malaksera. Do ucierających się żółtek dodawaj po łyżce mascarpone nie przerywając ucierania. Cały proces ucierania żółtek z serem powinien trwać około 10 minut, do uzyskania białej masy, następnie do uzyskanej masy dodaj wanilię. Zamieszaj.

Do czystej miski malaksera wlej białka jajek, dodaj szczyptę soli. Zacznij ucierać białka na pianę. W trakcie ucierania białek dodawaj stopniowo cukier nie zatrzymując pracy malaksera. Ubita piana z cukrem gotowa, masa z żółtek i mascarpone z wanilią również. Jest baza, robimy zatem oszukane tiramisu. Do miski z masą dodawaj partiami ubitą pianę z białek i delikatnie mieszając połącz oba składniki.

Formę wielkości 24×26 centymetrów wysmaruj masłem, a następnie rozsmaruj na jej dnie niewielką ilość masy. Maczaj w likierze bardzo krótko biszkopty i układaj ciasno jeden przy drugim. Na ułożoną warstwę biszkoptów nałóż połowę masy i rozsmaruj ją na całej powierzchni. Podobnym sposobem ułóż drugą warstwę biszkoptów i wlej pozostałą masę.

Oszukane tiramisu sposób podania

Masę rozsmaruj dokładnie po całej powierzchni i posyp obficie kakao. Ozdób wierzch tiramisu np. kolorową posypką, niech deser cieszy również oko. Wstaw tiramisu do lodówki na całą noc, aby masa nieco stężała, a całość nabrała smaku.

Moje nieco oszukane tiramisu to wspaniały deser, który łączy lekką, puszystą masę i pyszne, smakujące intensywnie fantastycznym likierem z Majorki biszkopty. Teraz Twój ruch, zrób swoje tiramisu.


Poznaj i koniecznie wypróbuj oryginalny <<przepis na oryginalne tiramisu>> czyli najsłynniejszy deser z Włoch.


Rekomendowane przepisy

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *