Paella Valenciana przepis bardzo tradycyjny

Paella Valenciana to tradycyjna potrawa hiszpańska z mięsa i warzyw z dodatkiem ryżu z szafranem i mieloną papryką.

Paella valenciana to jedna z najbardziej znanych i klasycznych wersji paelli. Nie spodziewaj się, że przestawię przepis kanoniczny, bo takiego po prostu nie ma. Nie mam też rodziny na hiszpańskiej prowincji, więc moja paella nigdy nie dorówna tamtejszej. Podaję jednak przepis znakomity, wypróbowany, na podstawie którego przygotujesz paellę valenciana, którą zachwyci się niejeden Hiszpan i mam nadzieję, że Ty również. Paella to bardzo pożywne danie, które gotuje się w całej Hiszpanii przeważnie dla wielu osób, a uczta potrafi trwać wiele godzin. Właśnie z uwagi na sytość paellę jada się w ciągu dnia, nigdy wieczorem. Istnieje wiele rodzajów paelli: z mięsem, bez mięsa, z owocami morza oraz z mięsem i owocami morza, ale tę ostatnią właściwie spotyka się jedynie w ośrodkach turystycznych, albowiem połączenie mięsa i owoców morza w paelli (czytaj paeji) w Hiszpanii nie praktykuje się.

Składniki

1 kilogram mięsa (kurczak i królik,  samo mięso i kawałki z kośćmi);
150 gramów drobnej, białej fasolki;
100 gramów kiełbasy chorizo;
łącznie 300 gramów czerwonej i żółtej papryki oraz groszku;
150 gramów zielonej fasolki szparagowej;
2 litry domowego bulionu drobiowego;
1 duża cebula;
2 duże pomidory;
3 ząbki czosnku;
szczypta szafranu;
słodka, mielona papryka;
liście laurowe;
suszone tymianek, oregano, rozmaryn;
sól, pieprz;

Przepis na paella valenciana

Dzień przed przyrządzaniem paelli namocz 150 gramów drobnej białej fasolki. Następnego dnia gotuj fasolkę z nowej wodzie około 30 minut, aż będzie „al dente”, a także przygotuj wszystkie składniki.

Kiełbasę i papryki pokrój w drobną kostkę, fasolkę w kilkucentymetrowe kawałki. Posiekaj cebulę lub szalotki, obierz czosnek.

Mięso pokrój w niedużą kostkę, a elementy w kośćmi pozostaw całości. Posól mięso i wymieszaj. Na patelni o dużej średnicy i wysokich ściankach (u mnie patelnia o średnicy 38 cm) rozgrzej oliwę, a następnie wrzuć pokrojone w kostkę mięso. Smaż, aby mięso lekko zbrązowiało. Podsmażone mięso przesuń na zewnątrz patelni, a na jej środek wrzuć chorizo i papryki. Smaż krótko, aby warzywa nieco zmiękły. Przesuń warzywa na zewnątrz patelni do mięsa, a na jej środek włóż szalotki i posiekany czosnek. Smaż krótko.

Następnie na patelnię włóż 2 duże, drobno pokrojone pomidory. Ja użyłem przygotowanych przez siebie wcześniej pasteryzowanych pomidorów, bo akurat takie miałem pod ręką. Wymieszaj wszystkie składniki na patelni. Teraz dorzuć na patelnię fasolkę szparagową i podgotowaną białą fasolkę.

Do szklanki wlej 100 ml gorącej wody i wrzuć szczyptę szafranu, następnie zamieszaj i po kilku minutach wlej zawartość szklanki na patelnię, dorzuć zielony groszek.

Porada-> dodatek szafranu do paelli jest obowiązkowy.

Przypraw paellę mieszaniną suszonych tymianku, oregano i rozmarynu. Wrzuć 3 listki laurowe, a następnie posól całość według uznania. Paella valenciana powinna być dobrze przyprawiona różnymi ziołami, dzięki którym nabierze pieknego aromatu, nie ograniczaj się jedynie do soli i pieprzu. Przypraw paellę również łyżeczką mielonej, słodkiej papryki, a następnie wlej gorący bulion drobiowy do wysokości nitów mocujących uszy patelni. Zamieszaj i gotuj całość 20 minut.

Ważny składnik, ryż. Najlepszy oczywiście oryginalny BOMBA, ale równie dobrze możesz użyć dostępnego u nas ryżu do risotto, czyli arborio lub carnaroli. Nie może to jednak być sypki ryż basmati, bo się zwyczajnie do paelli nie nadaje. Ryżu potrzebować będziesz 500 gramów.

Po upływie 20 minut spróbuj wywar z patelni, jeżeli potrzeba dosól go jeszcze i wrzuć przyprawy (tymianek, rozmaryn). Wrzuć ryż i wlej bulion drobiowy aż po wierzch patelni.

Wymieszaj wszystko dokładnie i gotuj na mocnym ogniu 10 minut. Następnie skręć ogień do minimum i gotuj jeszcze 6 minut, bulion powinien całkowicie odparować. Uwaga: gdy wsypiesz ryż i zamieszasz potem nie powinien on być już mieszany pod żadnym pozorem. Nie przejmuj się więc, jeżeli część ryżu przypali się od spodu. Hiszpanie taki przypalony ryż wyszarpują sobie garściami.

Paella Valenciana sposób podania

Ugnieć delikatnie łyżką ryż na patelni, aby powstała jednolita powierzchnia, a następnie rozłóż na wierzchu połówki słodkiej, czerwonej papryki i dwie gałązki świeżego rozmarynu. Patelnię połóż na stole i zajadaj ze współbiesiadnikami drewnianymi łyżkami.


Wypróbuj również kastylijski przysmak, poznaj soczewicę po kastylijsku.


Rekomendowane przepisy

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *