Paluszki rybne puszyste z ziemniakami

Paluszki rybne przygotowane z mielonej ryby z dodatkiem gotowanych ziemniaków i przypraw a następnie smażone.

Paluszki rybne jedz tylko te domowe. Zakup gotowych paluszków rybnych to według mnie najgorsze z możliwych rozwiązań. Zauważ, że znana reklama o składzie swoich paluszków rybnych „mówi”: 100% filet. Nie oznacza to wcale, że te rybne delicje składają się w 100% z ryby. Bez wątpienia znacznie lepiej i wcale niekoniecznie drożej, a w dodatku całkiem szybko można je zrobić samemu. Moje paluszki są bardzo puszyste dzięki dodaniu pewnego składnika. Doprawiłem je m.in. mieloną papryką. Wybór warzyw lub surówek do paluszków zależy tylko i wyłącznie od Twoich preferencji.

Składniki

250 gramów ryby (np. filetów z dorsza);
250 gramów ziemniaków;
natka pietruszki;
1 łyżeczka mielonej, słodkiej papryki;
łyżeczka mielonego ziela angielskiego;
odrobina papryki wędzonej;
mąka kukurydziana;
sól, pieprz;

Przepis na paluszki rybne

Ugotuj w dobrze osolonej wodzie 250 gramów ziemniaków, odcedź i pozostaw do przestygnięcia. Przygotuj 250 gramów ryby (np. filetów z dorsza) oraz pół pęczka natki pietruszki. Rybę zmiel w maszynce i dodaj do niej posiekaną natkę pietruszki. Następnie dodaj 1 kopiatą łyżeczkę mielonej, słodkiej papryki i tyleż samo mielonego ziela angielskiego. Ważne, aby dodać również odrobinę papryki wędzonej (niedużo, bo jest bardzo aromatyczna).

Przestudzone ziemniaki przeciśnij przez praskę i dodaj do ryby. Całość posól i popierz do smaku. Wymieszaj farsz, jeśli jest zbyt wolny możesz dodać nieco mąki kukurydzianej. Z otrzymanej masy formuj paluszki. Tam, gdzie potrzeba mąki używaj mąki kukurydzianej.

Smaż paluszki na wolnym ogniu kilka minut (pamiętaj, że w środku jest surowa ryba). Odwróć paluszki na drugą stronę i smaż kolejne kilka minut. Podawaj ze swoimi ulubionymi warzywami, byle w dużej ilości.


Wypróbuj także <<przepis na sardynki smażone>>.


Rekomendowane przepisy