Paluszki rybne z dorsza i ziemniaków gotowanych

Paluszki rybne przygotowane z mielonej ryby z dodatkiem gotowanych ziemniaków i przypraw a następnie smażone.

Paluszki rybne jedz tylko te domowe. Zakup gotowych paluszków rybnych to według mnie najgorsze z możliwych rozwiązań. Zauważ, że znana reklama o składzie swoich paluszków rybnych „mówi”: 100% filet. Nie oznacza to wcale, że te rybne delicje składają się w 100% z ryby. Bez wątpienia znacznie lepiej i wcale niekoniecznie drożej, a w dodatku całkiem szybko można je zrobić samemu. Moje paluszki są bardzo puszyste dzięki dodaniu pewnego składnika. Doprawiłem je m.in. mieloną papryką. Wybór warzyw lub surówek do paluszków zależy tylko i wyłącznie od Twoich preferencji.

Składniki

250 gramów ryby (np. filetów z dorsza);
250 gramów ziemniaków;
natka pietruszki;
1 łyżeczka mielonej, słodkiej papryki;
łyżeczka mielonego ziela angielskiego;
odrobina papryki wędzonej;
mąka kukurydziana;
sól, pieprz;

Przepis na paluszki rybne

Ugotuj w dobrze osolonej wodzie 250 gramów ziemniaków, odcedź i pozostaw do przestygnięcia. Przygotuj 250 gramów ryby (np. filetów z dorsza) oraz pół pęczka natki pietruszki. Surową rybę zmiel w maszynce, przełóż ją do dużej miski, a następnie dodaj do niej posiekaną natkę pietruszki. Teraz dodaj zmielonej ryby kopiatą łyżeczkę mielonej słodkiej papryki i tyleż samo mielonego ziela angielskiego. Ważne, aby dodać również odrobinę papryki wędzonej, ale nie za dużo, ponieważ jest ona bardzo aromatyczna.

Łączymy składniki w paluszki rybne

Przestudzone ziemniaki przeciśnij przez praskę i dodaj do zmielonej ryby w misce. Całość posól i posyp świeżo zmielonym pieprzem do smaku. Wymieszaj składniki aby powstała jednolita masa. Jeżeli uzyskana masa z ryby i ziemniaków jest zbyt wolna możesz dodać do niej nieco mąki kukurydzianej. Z otrzymanej masy formuj paluszki. Tam, gdzie potrzeba mąki używaj mąki kukurydzianej.

Smażymy paluszki rybne

Smaż paluszki rybne na wolnym ogniu na rozgrzanym oleju dwie minuty, a następnie odwróć paluszki na drugą stronę i smaż je kolejne dwie minut. Pamiętaj, że w środku paluszków jest surowa ryba, więc wymaga ona chwilę smażenia, aby się ścięła. Wiedz jednak, że nie ma nic gorszego niż przesmażona ryba. Bądź zatem czujny i nie przesadź z czasem smażenia Twoich paluszków rybnych.

Paluszki rybne sposób podania

Podawaj paluszki rybne ze swoimi ulubionymi warzywami, byle w dużej ilości.


Wypróbuj także przepis na sardynki smażone i sprawdź koniecznie, jak smakuje dorsz pieczony z warzywami korzeniowymi.


Rekomendowane przepisy

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *