Pancakes z owocami leśnymi i miodem

Pancakes z owocami leśnymi to doskonałe połączenie puszystych naleśników z mąki, mleka, żółtek i piany z białek jajek i owoców leśnych. Całość dopełnia słodki syrop klonowy. I jak tu nie kochać takiego jedzenia?

Pancakes, czyli naleśniki amerykańskie jawią się jako danie interkontynentalne. Faktycznie jada się je na całym świecie. Powodem ich oblubienia jest puszystość pancakes i świeże, sezonowe owoce. Całość polewa się zwykle syropem klonowym. Wiem, że jest jest on dość drogi, jeśli jednak użyjesz go zamiast np. miodu lub soku owocowego zobaczysz, jak wspaniale podkręca to danie. I zrozumiesz, że czasem bywa po prostu niezastąpiony. To pyszne danie „na słodko”, które winno znaleźć się na każdym stole w środku lata. Moje pancakes z owocami leśnymi to po prostu doskonałe połączenie puszystych naleśników z mąki, mleka, żółtek i piany z białek jajek i owoców leśnych. Całość dopełnia słodki syrop klonowy. I jak tu nie kochać takiego jedzenia?

Składniki

300 gramów mąki pszennej;
garść borówek;
syrop klonowy;
200 ml mleka;
2 jajka;
1 łyżeczka proszku do pieczenia;
1 łyżeczka sody;
sól;

Przepis na pancakes z owocami leśnymi

Do blendera wsyp 300 gramów mąki pszennej, dolej 200 ml mleka, szklankę gazowanej wody mineralnej, dodaj 2 żółtka, 1 łyżeczkę proszku do pieczenia, 1 łyżeczkę sody, a także szczyptę soli. Całość wymieszaj. Jeżeli ciasto jest za gęste dodaj jeszcze odrobinę mleka.

W osobnym naczyniu ubij pianę z białek dwóch jaj, a następnie dodaj ją do ciasta i delikatnie wymieszaj całość.

Na rozgrzaną patelnię wrzuć trochę masła i wlej ciasto formując nieduże naleśniki. Ich wielkość zależy oczywiście od Ciebie, ale takie niezbyt duże znacznie lepiej będą się smażyły, a i obracać na drugą stronę będzie je łatwiej.

Na wierzchu pancakes od razu rozłóż umyte wcześniej i osuszone jagody. Jagody powinny delikatnie wgłębić się w ciasto. Jeśli same tego nie zrobią delikatnie im w tym pomóż.

Pancakes z owocami leśnymi sposób podania

Smaż naleśniki z obu stron po kilka minut, aż pięknie się zrumienią i staną chrupkie z zewnątrz. W czasie smażenia pancakes warto 2 do 3 razy dodać na patelnię jeszcze po odrobinie masła, aby wzmocnić ich smak. Wyłóż na talerz, dodaj borówki i maliny, ozdób świeżymi listkami mięty, a także polej dość obficie syropem klonowym. Po prostu pycha!


Wypróbuj łatwy przepis na tacos naleśniki meksykańskie.


Rekomendowane przepisy

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *