Panna cotta z dodatkiem delikatnej i aromatycznej śmietanki kokosowej oraz owoców to moja propozycja dla wszystkich fanów tego banalnego ponoć deseru. Banalnego może w przygotowaniu, bo jak się okazuje gotowana śmietana (pod warunkiem, że jest najwyższej jakości) może sama w sobie stanowić doskonałość. Gdy do takiej ugotowanej śmietany dodać świeże owoce sezonowe i trochę śmietanki kokosowej otrzymamy deser niebanalny, o smaku wręcz idealnym. Zróbcie sami i przekonajcie się, że moja pana cotta jest niewiarygodnie smaczna.
Składniki
330 ml śmietanki (nie mleczka, a śmietanki właśnie) kokosowej (2 małe puszki);
400 gramów słodkiej śmietanki 30 %;
4 łyżeczki żelatyny;
50 gramów cukru;
90 ml mleka;
2 laski wanilii;
Przepis na panna cotta
Wlej mleko o pokojowej temperaturze do małej miski i wsyp do niego żelatynę. Zamieszaj ją i pozostaw na kilka minut, aby nieco spęczniała.
Do garnka wlej słodką śmietanę, a także śmietankę kokosową. Wymieszaj i podgrzewaj na wolnym ogniu od czasu do czasu mieszając. Od razu dodaj do obu śmietanek cukier i zamieszaj.
Laski wanilii rozetnij i wydobądź z nich ziarenka wanilii. Wszystko wrzuć do garnka ze śmietankami. Gotuj całość na wolnym ogniu chwilę, aż śmietana uzyska płynną konsystencję, a przy bokach garnka zaczną pojawiać się bąbelki. Gdy tak się stanie zdejmij garnek z ognia i wyjmij laski wanilii. Do przegotowanych śmietanek włóż spęczniałą żelatynę.
Panna Cotta sposób podania
Mieszaj całość dokładnie, aż żelatyna całkowicie rozpuści się. Gotową masę śmietanową przelej do małych filiżanek. Pozostaw do przestygnięcia, a następnie wstaw do lodówki na kilka godzin do zastygnięcia.
Na 20 minut przed podaniem wyjmij panna cotta z lodówki i wyłóż z filiżanek na talerzyki. Smakuje najlepiej np. z syropem z borówek (jagód), wiórkami kokosowymi, truskawkami i listkami mięty.
Poznaj smakowity <<przepis na deser cytrynowy z borówkami>>.