Papryka faszerowana kurczakiem i ryżem

Papryka faszerowana kurczakiem to przekrojone na połowę papryki wypełnione farszem z kurczaka i ryżu, a następnie zapiekane i podane na sosie pomidorowym.

Papryka faszerowana kurczakiem i ryżem to przekrojone na połowę papryki wypełnione farszem z kurczaka i ryżu, a następnie zapiekane i podane na sosie pomidorowym. Papryka faszerowana kurczakiem nie jest z pewnością niczym odkrywczym. Jest jednak daniem pysznym i ogólnie lubianym. Pamiętaj, że domowe jedzenie zawsze będzie lepsze od jedzenia „na mieście”. Gdy na gotowanie masz mało czasu nie masz wyboru. Musisz stosować triki i porady, a wtedy będziesz jadać smacznie w domu.

Składniki

kilka niezbyt dużych świeżych papryk;
farsz z kurczaka i ryżu;
przecier pomidorowy;
dymka;
czosnek;
suszone płatki chilli;
suszone oregano;
szklanka bulionu drobiowego;
sól, pieprz;

Papryka faszerowana kurczakiem przepis

Papryka do tego dania powinna być nie za duża tak, aby potem szybki się upiekła. Z każdej papryki odetnij „górę”, pozbaw nasion i białych błonek. Następnie umyj pod bieżącą wodą i dobrze osusz ręcznikami papierowymi.

Nadziewaj papryki farszem z kurczaka i ryżu. A propos farszu, najlepszy będzie farsz gotowy z poprzedniego obiadu. Jak poradzić sobie by mieć już gotowy zobacz <<przepis na ryż zapiekany z kurczakiem>>.

Nafaszerowane papryki przykryj „czapeczkami” i zepnij wykałaczkami. Ułóż je w niedużym naczyniu żaroodpornym, a następnie wlej do niego szklankę gorącego bulionu drobiowego. Przykryj paprykę folią aluminiową i wstaw do piekarnika nagrzanego do temperatury 180 stopni. Papryka faszerowana kurczakiem niech tam spędzi najbliższe 30 minut. Po trym czasie zdejmij folię z papryki i piecz następne 30 minut, aż papryka będzie miękka. Oczywicie jeśli wolisz bardziej jędrną paprykę skróć odpowiednio czas pieczenia.

Podczas gdy papryka się piecze przygotuj sos pomidorowy. W tym celu posiekaj dymkę, przygotuj <<domowy sos pomidorowy>> oraz suszone płatki chilli. Obierz i pokrój byle jak czosnek. Ilość według uznania.

Oliwę wlej na patelnię, a następnie wrzuć dymkę z czosnkiem. Smaż 3 minuty na niezbyt dużym ogniu. Wlej na patelnię przecier pomidorowy. Dodaj sól, pieprz , a także suszone oregano. Gotuj sos pomidorowy na średnim ogniu kilkanaście minut, aż sos wyraźnie odparuje. Gotowy sos pomidorowy zmiksuj w malakserze. Oczywiście jeżeli używasz gotowego przecieru pomidorowego nie jest to koniecznie.

Papryka faszerowana kurczakiem sposób podania

Wyjmij z piekarnika upieczoną paprykę faszerowaną kurczakiem i usuń wykałaczki. Świetnie smakuje z przygotowanym w międzyczasie sosem pomidorowym o mocnym posmaku i zapachu oregano.

Rekomendowane przepisy

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *