Papryka faszerowana warzywami z kaszą

Przekrojona na połowę papryka faszerowana warzywami i kaszą z dodatkiem, a następnie zapiekana.

Papryka faszerowana warzywami jest pyszna. Trudno uwierzyć, że tak neutralne w smaku warzywa, jak cukinia i bakłażan mogą tak wspaniale wzbogacić potrawę. Warunkiem uzyskania znakomitego smaku tego dania jest zastosowanie dobrego i dobrze roztapiającego się sera o dość wyrazistym smaku. Upieczone papryki możesz podać z tradycyjnym sosem pomidorowym lub grzybowym, albo dodaj po prostu np. nieco ostrego sosu piri-piri. Gwarantuję mięsożercom, że tak przygotowane danie będzie smakowało, bo ta papryka faszerowana warzywami i kaszą jest naprawdę wyjątkowa.

Składniki

2 duże papryki różnokolorowe;
1 duża cukinia;
1 bakłażan;
100 do 150 gramów sera żółtego;
100 gramów kaszy gryczanej;
1 papryczka chili;
trochę sera feta;
suszone zioła prowansalskie;
sól, pieprz;

Papryka faszerowana warzywami przepis

Niecałą szklankę kaszy gryczanej (100 gramów) wrzuć do dwóch szklanek lekko osolonej, gotującej się wody i gotuj, aż woda wyparuje. Następnie przykryj garnek pokrywką, wyłącz pod nim gaz i pozostaw kaszę, aby  zmiękła i napęczniała.

Cukinię dobrze wyszoruj pod bieżącą wodą, osusz, przekrój wzdłuż na połowę i łyżeczką usuń nasionka ze środka – są całkowicie zbędne. Następnie pokrój cukinię w drobną kosteczkę. Bakłażana obierz ze skórki (dzięki temu skórka nie będzie przeszkadzać w jedzeniu), a następnie pokrój w drobną kosteczkę (podobnie, jak cukinię).

Na patelni rozgrzej łyżkę oliwy (cukinia i bakłażan „wypiją” każdą ich ilość, dlatego nie ma sensu dawać jej więcej, bo nią zbytnio nasiąkną) i wrzuć pokrojone warzywa. Dodaj drobno posiekaną, pozbawioną pestek czerwoną papryczkę chili (dowiedz się <<kiedy i skąd do Europy trafiła papryka>>). Całość delikatnie posól (nie za dużo, będziesz dodawać jeszcze potem ser, który również zawiera sól) dodatkowo dodaj nieco pieprzu i łyżeczkę suszonych ziół prowansalskich. Smaż na wolnym ogniu kilka minut, mieszając od czasu do czasu, aż warzywa zmiękną i lekko zbrązowieją.

Porada-> farsz nie powinien być smażony za długo, ponieważ warzywa staną się suche i stracą smak.

Usmażone warzywa przełóż do miski; dodaj ugotowaną kaszę gryczaną. Do farszu dodaj 100-150 gramów startego na dużych oczkach tarki sera żółtego. Im mniej sera tym lepiej (tłuszcz), jednak musi go być na tyle, aby delikatnie związał farsz i nadał mu smak. Dopraw do smaku w razie potrzeby. Następnie wymieszaj całość, aż ser nieco się roztopi (farsz jest ciepły, więc nastąpi to dość szybko). Chodzi o to, aby ser związał farsz.

Papryki przekrój wzdłuż, dobrze oczyść ich środki z nasion i białych włókien, umyj i osusz ręcznikami papierowymi.

Każdą połówkę papryk wypełnij farszem i przełóż do naczynia żaroodpornego. Do naczynia wlej szklankę wrzącej wody dzięki czemu papryki nie przykleją się do naczynia, przykryj paprykę folią aluminiową i wstaw naczynie do piekarnika nagrzanego do 180 stopni (termoobieg). Piecz 45 minut. Następnie papryki wyjmij, usuń folię, wierzch papryk posyp odrobiną pokruszonej fety i od tego momentu zapiekaj jeszcze 10 minut. Upieczone papryki pozostaw na wierzchu około 5 minut.

Papryka faszerowana warzywami sposób podania

Smakuje wyśmienicie solo lub Twoim z ulubionym sosem.


Kliknij i poznaj oryginalny <<przepis na paprykę faszerowaną kurczakiem i ryżem>>.


Rekomendowane przepisy

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *