Papryka pieczona faszerowana tuńczykiem

Papryka pieczona, a uprzednio przekrojona na połowę i faszerowana sałatką meksykańską z tuńczykiem.

Papryka pieczona faszerowana tuńczykiem to znakomita kombinacja, którą na pewno pokochasz. Oczywiście, że w tym daniu nie ma żadnej filozofii i finezji, ale w dobrym jedzeniu chodzi o smak, a nie o wyrafinowaną kompozycję. A smaku w tym daniu nie brakuje. Pomyśl, wystarczy świeża papryka, puszka sałatki meksykańskiej z tuńczykiem i dobry piekarnik. Tylko tyle.

Składniki

3 podłużne słodkie papryki czerwone
2 puszki sałatki meksykańskiej z tuńczykiem
kwaśna śmietana
natka pietruszki
sól, pieprz

Papryka pieczona faszerowana tuńczykiem przepis

Papryki przekrój wzdłuż na połowę, a następnie usuń z nich pestki oraz błonki. Umyj pod bieżąca wodą i osusz. Ja użyłem podłużnych czerwonych papryk, ale ty możesz wykorzystać dowolna paprykę, jaką lubisz.

Sałatkę z tuńczykiem wyłóż z puszek, a następnie delikatnie ugnieć całość widelcem, aby nieco zmiażdżyć warzywa. Na każdą połówkę papryki nakładaj sałatkę meksykańską, nie ubijaj jej za bardzo. Raczej luźno powinna wypełnić papryki. Faszerowane tuńczykiem papryki rozłóż wnętrzem do góry w naczyniu żaroodpornym. Całość skrop oliwą.

Piecz papryki faszerowane tuńczykiem w piekarniku nagrzanym do temperatury 180 stopni Celsjusza przez około 30 do 45 minut do miękkości warzyw. Gdy papryki pieczone wyjmij je z piekarnika są gotowe i  pozwól im kilka minut ostygnąć. Podawaj skropione kwaśną śmietaną i posypane natką pietruszki.


Poznaj <<przepis na zapiekankę z bakłażanów w pomidorach>> oraz sprawdzony <<przepis na jajka faszerowane szprotkami>>.


Rekomendowane przepisy

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *