Papryka pieczona faszerowana tuńczykiem to znakomita kombinacja, którą na pewno pokochasz. Oczywiście, że w tym daniu nie ma żadnej filozofii i finezji, ale w dobrym jedzeniu chodzi o smak, a nie o wyrafinowaną kompozycję. A smaku w tym daniu nie brakuje. Pomyśl, wystarczy świeża papryka, puszka sałatki meksykańskiej z tuńczykiem i dobry piekarnik. Tylko tyle.
Składniki
3 podłużne słodkie papryki czerwone
2 puszki sałatki meksykańskiej z tuńczykiem
kwaśna śmietana
natka pietruszki
sól, pieprz
Papryka pieczona faszerowana tuńczykiem przepis
Papryki przekrój wzdłuż na połowę, a następnie usuń z nich gniazda nasienne, pestki oraz błonki. Umyj warzywa pod bieżącą wodą i osusz ręcznikami papierowymi. Ja użyłem podłużnych czerwonych papryk, ale ty możesz wykorzystać dowolna paprykę, jaką lubisz. Ja preferują taką właśnie, stąd mój wybór.
Faszerujemy paprykę sałatka z tuńczykiem
Sałatkę meksykańską z tuńczykiem wyłóż z puszek. Następnie delikatnie zamieszaj i ugnieć całość widelcem, aby nieco zmiażdżyć warzywa. Na każdą połówkę papryki nakładaj uprzednio przygotowaną sałatkę meksykańską, ale nie ubijaj jej za bardzo na warzywach. Raczej powinna ona luźno wypełnić papryki. Faszerowane tuńczykiem i warzywami papryki ułóż wnętrzem do góry w naczyniu żaroodpornym. Całość skrop dość obficie oliwą.
Pieczemy paprykę faszerowaną
Piecz papryki faszerowane tuńczykiem w piekarniku nagrzanym do temperatury 180 stopni Celsjusza przez 30 do 45 minut do miękkości warzyw. Gdy papryki są upieczone wyjmij je z piekarnika i pozwól im kilka minut ostygnąć.
Paprykę pieczoną faszerowaną tuńczykiem podawaj skropioną kwaśną śmietaną i posypaną natką pietruszki.
Poznaj przepis na zapiekankę z bakłażanów w pomidorach oraz sprawdzony przepis na jajka faszerowane szprotkami.