Parzybroda zupa z białej kapusty

Parzybroda to przepyszna zupa, którą przygotowuje się na wywarze z wędzonych żeberek gotowanych z dodatkiem warzyw korzeniowych. Bazą zupy są siekana słodka kapusta, żeberka i ziemniaki.

Parzybroda to przepyszna zupa, którą przygotowuje się na wywarze z wędzonych żeberek gotowanych z dodatkiem warzyw korzeniowych. Bazą zupy są siekana słodka kapusta, żeberka i ziemniaki. Parzybroda to rodzaj kapuśniaku. Nie jest tutaj charakterystycznym jednak zastosowanie białej kapusty, ale białej kapusty słodkiej, nie kiszonej. W dodatku kapusta ta posiekana winna być w dość duże kawałki i podawana gorąca. Zajadana w długie, zimne jesienne wieczory jest sycąca i aromatyczna. A zajadana łapczywie i ze smakiem kapusta z łyżki spada prosto na brodę i parzy ją niemiłosiernie. Brzmi znajomo? Coś w rodzaju sparzonego podniebienia przy gotowaniu zupy. Zapraszam na rewelacyjną parzybrodę, zupę prosto ze Śląska, ale i Beskidów.

Składniki

800 gramów białej kapusty;
żeberko wędzone o wadze około 300 gramów;
2 duże ziemniaki;
2 nieduże marchewki;
1 pietruszka;
kawałek selera;
cebula;
2 łyżki kminku w ziarenkach;
2 liście laurowe;
kilka ziarenek ziela angielskiego;
nieduża laska świeżego chrzanu (opcja);
pieprz w ziarenkach;
mały kawałek kiełbasy zwyczajnej (opcja);
smalec wieprzowy;
sól;

Parzybroda przepis na zupę z białej kapusty

Pietruszkę, seler i 1 marchewkę obierz i pokrój na mniejsze kawałki. Do garnka włóż opłukane żeberko i wlej 1,5 litra zimnej wody. Dodaj 1 łyżeczkę pieprzu w ziarenkach, 1 łyżeczkę ziaren kminku, 2 listki laurowe, kilka ziarenek ziela angielskiego, obraną połowę laskę chrzanu, a także wcześniej przygotowane warzywa korzeniowe. Doprowadź do wrzenia, zmniejsz ogień i gotuj 45 minut na wolnym ogniu.

Dodając kminek, który jest niezwykle istotny w tej zupie, warto go najpierw rozetrzeć w moździerzu, aby uwolnić jego aromat. Parzybroda to nie tylko kapuśniak, ale również wyraźny smak kminku. W trakcie gotowania wywaru spróbuj go,  jeśli kminek nie jest wyczuwalny dodaj go jeszcze trochę.

Po wskazanym wyżej czasie wyjmij wszystkie składniki z wywaru. Gdy żeberka są nadal zbyt twarde gotuj je dalej, ale już bez warzyw. Do miękkości.

Im lepiej uwędzone żeberka, tym wywar na zupę będzie smaczniejszy.

Podczas gdy wywar się gotuje poszatkuj dość grubo białą kapustę, zetrzyj na grubych oczkach tarki obraną niedużą marchewkę, obierz i pokrój w drobną kostkę ziemniaki.

Gdy żeberka są już miękkie wyjmij je z wywaru i pozostaw, aby nieco przestygły. Wywar dokładnie przecedź przez gazę i wstaw z powrotem na gaz. Wrzuć do niego kapustę, startą marchewkę i pokrojone ziemniaki. Dodaj 1 łyżkę kminku w ziarenkach oraz drugą połowę laski chrzanu, a następnie gotuj wszystko na średnim ogniu 10-15 minut (kapusta i ziemniaki muszą zmięknąć).

Na patelni rozpuść 1 łyżkę smalcu wieprzowego i wrzuć pokrojoną w drobną kostkę cebulę, smaż chwilkę aby się lekko zrumieniła. Wsyp na patelnię 1 kopiatą łyżkę mąki i mieszając przesmaż ją na jasno. Wlej chochelkę zupy na patelnię i dokładnie wszystko wymieszaj. Po chwili zasmażka powinna być jednolita, bez grudek, gęsta.

Zupa parzybroda sposób podania

Mięso z ugotowanego żeberka oddzieli od kości i pokrój w małe kawałki. Jeżeli dodajesz również kiełbasę pokrój ją w podobną kosteczkę. Do zupy wrzuć pokrojone mięso i kiełbasę oraz wlej zasmażkę. Dopraw do smaku w razie konieczności.

Najlepiej smakuje podana gorąca, bo tylko wtedy masz „gwarancję” poparzenia sobie brody spadającą z łyżki kapustą. Kromka wiejskiego chleba jest zatem znakomitym dodatkiem, świetnie wyciera się nią poparzoną brodę.


Poznaj wyjątkowy i prawdziwy <<przepis na kwaśnicę góralską>>.


Rekomendowane przepisy