Pasta alla Norma to na wskroś sycylijskie danie wspaniale ukazujące prostotę i wspaniały smak kuchni tej największej wyspy na Morzu Śródziemnym. Makaron, pachnące słońcem słodkie pomidory i bakłażan. Oto kwintesencja prostoty i dobrego smaku. Oczywiście możesz użyć innego makaronu, np. penne. Dla podkreślenia oryginalności dania należy zastosować sezonowaną, soloną, twardą ricottę (do dostania we włoskich delikatesach). Jeśli nie masz użyj pecorino lub parmezanu. Też będzie pysznie.
Składniki
250 gramów makaronu casarecce;
1 spory bakłażan;
puszka pomidorów bez skóry;
2 ząbki czosnku;
ser ricotta stagionata;
świeża bazylia;
sól, pieprz;
Pasta alla Norma przepis
Bakłażana pokrój wzdłuż na półcentymetrowe plastry, następnie ułóż je w durszlaku warstwami posypując każdą z nich grubą solą morską. Całość odstaw na godzinę, aby bakłażan wypuścił wodę z goryczką.
Przygotuj sos do makaronu
Aby przygotować sos pomidorowy wyłóż z puszki pomidory, obierz czosnek, zerwij garść liści bazylii. Na średnio rozgrzaną patelnię wlej 4 łyżki oliwy, wrzuć czosnek i smaż go 30 sekund ciągle mieszając aby się nie przypalił. Następnie dodaj pomidory i bazylię. Duś na wolnym ogniu około 15 minut, aż sos zgęstnieje, od czasu do czasu mieszając. W trakcie duszenia dopraw solą i pieprzem.
Przygotuj chrupiącego bakłażana
Podczas gdy sos nabiera smaku plastry bakłażana osusz dobrze z nadmiaru wody za pomocą ręczników papierowych. Odłóż na bok 3 plastry bakłażana (po 1 na osobę), a pozostałe pokrój z podłużne słupki. W garnku rozgrzej oliwę i usmaż na złoto „chipsy” bakłażanowe. Usmaż tak samo 3 plastry bakłażana. Wszystkie kawałki bakłażana osusz z nadmiaru tłuszczu na ręczniku papierowym. Do zredukowanego sosu pomidorowego wrzuć 3/4 „chipsów” bakłażanowych i zamieszaj (pozostałe 1/4 użyjesz pod koniec przygotowania dania).
Do wrzącej, dobrze osolonej wody wrzuć makaron i gotuj według opisu na opakowaniu.
Pasta alla Norma sposób przygotowania
Na patelnię z sosem pomidorowym wrzuć odcedzony makaron. Następnie dodaj startą ricottę, liście bazylii oraz pozostałą część „chipsów” bakłażanowych. Dolej nieco wody z gotowania makaronu i zamieszaj. Pasta alla Norma stała się właśnie niezwykle aromatyczna (dowiedz się dlaczego to danie nazywa się makaron alla Norma).
Przełóż makaron w sosie na talerz. Na wierzch wyłóż plaster smażonego bakłażana, a na nim rozsmaruj łyżeczkę sosu pomidorowego jeśli pozostał. Udekoruj danie liśćmi bazylii i posyp drobno startą ricottą.
Spróbuj także pyszne bucatini alla trapanese.