Pasta jajeczna najlepszy przepis

Pasta jajeczna do chleba przygotowana z gotowanych jajek, a konkretnie z roztartych żółtek jajek z dodatkiem majonezu, śmietany i musztardy z pokrojonymi białkami jajek.

Pasta jajeczna najlepsza w smaku to taka, w której świetnie współgrają ze sobą wszystkie jej główne składniki. Oczywiście podstawą smaku pasty jajecznej są jajka. Im świeższe, wiadomego pochodzenia, tym lepsze. Dobrego smaku doda jej również odrobina cebuli lub dymki, w zależności od Twoich upodobań. Uważam, że najlepiej smakuje pasta jajeczna, która została przyrządzona dzień wcześniej. Z pastą jajeczną mam zawsze ten sam problem. Ile bym jej nie przygotował znika w mgnieniu oka. Oto przedstawiam swoją wersję tego popularnego smarowidła pozostając w nadziei, że i Tobie zasmakuje.

Składniki

6 wiejskich jajek, najlepiej takich prosto od kury;
2 łyżeczki majonezu;
2 kopiate łyżki kwaśnej śmietany;
1 łyżeczka musztardy Dijon;
połowa niedużej cebuli;
sól, pieprz;

Pasta jajeczna przepis

Najważniejszym składnikiem pasty jajecznej są oczywiście wiejskie jajka. Ważne, żeby były jak najświeższe i jak najwyższej jakości. Wszak to one stanowią o smaku Twojej pasty.

Do garnka z zimną wodą włóż 6 wiejskich jajek. Gotuj jajka 9 minut od momentu zagotowania się wody. Przelej jajka zimną wodą, przestudź. Obierz je ze skorupek, a następnie oddziel białka od żółtek. Białka jajek posiekaj bardzo drobno.

Żółtka jajek przełóż do miski i rozgnieć dokładnie widelcem, aby uzyskać aksamitnie gładką masę. Do rozgniecionych żółtek dodaj: 1 łyżeczkę majonezu, 1 kopiatą łyżkę kwaśnej śmietany, a także 1 łyżeczkę musztardy Dijon (dowiedz się co to jest musztarda Dijon). Posól, popierz i wymieszaj dobrze, najlepiej użyj do tego widelca, wtedy składniki dobrze się połączą. Masa powinna być jednolita i mieć konsystencję gęstego sosu.

Do pasty dodaj posiekane wcześniej białka jajek oraz połowę drobno posiekanej cebuli. Spróbuj, i jeśli trzeba, dodaj jeszcze śmietany, bądź musztardy, soli i pieprzu i wymieszaj. Przykryj folią spożywczą (lub przełóż do zgrabnej miseczki z przykrywką) i wstaw do lodówki najlepiej na całą noc, aby składniki połączyły się dokładnie, a pasta „przegryzła się”.

Pasta jajeczna sposób podania

Znakomicie smakuje ze świeżym, chrupiącym pieczywem.


Wypróbuj jajka sadzone smażone na oliwie super łatwy i pyszny przepis.


Rekomendowane przepisy

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *