Pasta jajeczna najlepsza w smaku to taka, w której świetnie współgrają ze sobą wszystkie jej główne składniki. Dobrego smaku doda jej również odrobina cebuli lub dymki, w zależności od Twoich upodobań. Wreszcie dobrą jest taka pasta jajeczna, która została przyrządzona dzień wcześniej. No i najważniejszy składnik, czyli jajka. Im świeższe, wiadomego pochodzenia, tym lepsze. Z pastą jajeczną mam zawsze ten sam problem. Ile bym jej nie przygotował znika w mgnieniu oka. Oto przedstawiam Wam swoją wersję tego popularnego smarowidła pozostając w nadziei, że i Wam zasmakuje.
Składniki
6 wiejskich jajek, najlepiej takich prosto od kury;
1 – 2 łyżeczki majonezu;
2 kopiate łyżki kwaśnej śmietany;
1 łyżeczka musztardy Dijon;
połowa niedużej cebuli;
sól, pieprz;
Pasta jajeczna przepis
Do garnka z zimną wodą włóż 6 wiejskich jajek. Gotuj jajka 9 minut od zagotowania się wody. Przelej jajka zimną wodą, przestudź. Obierz ze skorupek, a następnie oddziel białka od żółtek. Białka jajek posiekaj bardzo drobno.
Żółtka jajek przełóż do miski i rozgnieć dokładnie widelcem aby uzyskać aksamitnie gładką masę. Do rozgniecionych żółtek dodaj: 1 łyżeczkę majonezu, 1 kopiatą łyżkę kwaśnej śmietany, 1 łyżeczkę musztardy Dijon lub innej, ostrej. Posól, popierz i wymieszaj dobrze. Masa powinna być jednolita.
Do pasty dodaj posiekane wcześniej białka jajek oraz połowę drobno posiekanej cebuli. Spróbuj, i jeżeli trzeba, dodaj jeszcze śmietany, bądź musztardy, soli i pieprzu. Wymieszaj. Przykryj folią spożywczą (lub przełóż do zgrabnej miseczki z przykrywką) i wstaw do lodówki najlepiej na całą noc, aby składniki połączyły się dokładnie, a pasta „przegryzła się”.
Pasta jajeczna sposób podania
Znakomicie smakuje ze świeżym, chrupiącym pieczywem.
Wypróbuj <<jajka sadzone smażone na oliwie>> super łatwy i pyszny przepis.