Pasta rybna jest popularna w naszym kraju, a możliwości zastosowania ryb niezliczone. Najczęściej przygotowujemy pastę rybna z wędzonej makreli. Ja dzisiaj proponuję pastę z belony. Belona to pyszna ryba bałtycka, nieco podobna w smaku do makreli. Świeża bywa dostępna jedynie w maju i czerwcu, natomiast wędzoną można dostać nawet i jesienią. Można ją jeść solo, ale ze względu na konsystencję mięsa idealnie nadaje się na pastę. Wystarczy dodać do niej gotowane jajka, szczypiorek i odrobinę śmietany. No i jak do każdej pasty rybnej pasuje jedynie świeże, chrupiące pieczywo.
Składniki
wędzona belona o wadze około 400 gramów;
szczypiorek,
2 wiejskie jajka;
gęsta, kwaśna śmietana;
sól, pieprz;
Pasta rybna przepis
Do przyrządzenia tej prostej, lecz niezwykle smacznej pasty kanapkowej wystarczą 400 gramowa wędzona belona, pęczek szczypiorku, dwa jajka i śmietana.
Na początku belonę należy pozbawić kręgosłupa i ości. Nie powinno być z tym problemu, bo belona ma turkusowe ości. Tak więc łatwo je zauważyć i dokładnie wszystkie usunąć. Pozbawione ości mięso belony posiekaj bardzo drobno i na razie odłóż na bok.
Ugotuj jajka na twardo, następnie obierz je i zetrzyj na drobnych oczkach tarki i przełóż do miski. Dodaj do jajek garść drobno posiekanego szczypiorku.
Jeśli chcesz otrzymać bardzo gładką pastę posiekane mięso belony ugnieć dodatkowo szerokim nożem. Belona świetnie się do tego nadaje. Do miski z jajkami i szczypiorkiem dodaj rybę oraz 1 kopiatą łyżkę kwaśnej 18 % gęstej śmietany, a także trochę pieprzu. Dokładnie wymieszaj masę na gładką pastę. Miskę przykryj folią spożywczą i wstaw do lodówki, aby pasta rybna się przegryzła. Myślę, że godzina w lodówce w zupełności wystarczy aby pasta idealnie się przegryzła, a wszystkie smaki przeniknęły się nawzajem.
Pasta rybna z belony wędzonej winna być serwowana w temperaturze pokojowej, tak więc wyjmij ją z lodówki przynajmniej pól godziny przed jedzeniem. Idealnie komponuje się ze świeżym, chrupiącym pieczywem.
Kliknij, aby dostać przepis na pasta twarogu i makreli. Prosta, łatwa i genialna w smaku na kromce chleba!