Pasta serowa z szynką gotowaną idealna do kanapek

Pasta serowa z szynką to błyskawiczny do przygotowania dodatek do pieczywa. Zastosowanie serka homogenizowanego powoduje, że pasta nie jest sucha, dzięki czemu można ją jeść z powodzeniem właśnie również bez pieczywa.

Pasta serowa z szynką to błyskawiczny do przygotowania dodatek do pieczywa. Zastosowanie serka homogenizowanego powoduje, że pasta nie jest sucha, dzięki czemu można ją jeść z powodzeniem właśnie również bez pieczywa. Może doskonale sprawdzić się w roli dipu. Od ciebie zależy jak tę pastę wykorzystasz. Od Ciebie zależą również proporcje użytych składników i rodzaj użytej wędliny. Właściwie za każdym razem możesz użyć zupełnie innej wędliny, dzięki czemu uzyskasz za każdym razem nowy, równie ciekawy smak. Ja preferuję szynkę i przepis właśnie z nią przedstawiam.

Składniki

300 gramów naturalnego serka homogenizowanego;
200 gramów szynki gotowanej;
pęczek szczypiorku lub dymki;

Pasta serowa z szynką przepis

Wybierz twój ulubiony serek homogenizowany, ważne aby nie był to serek smakowy, najlepszy będzie naturalny serek ewentualnie śmietankowy. Ważne jest, żeby smak serka nie przytłoczył smaku innych składników pasty. Serek wyjmij z opakowania i przełóż do miski, dodaj do niego posiekany pęczek szczypiorku. Jeśli używasz dymki zamiast szczypiorku nie przeholuj, bo pasta będzie zbyt intensywna. Dymki daj po prostu znacznie mniej i tylko jej zieloną część. Istotne jest, aby ostry smak dymki lub szczypiorku nie zdominował smaku całości.

Posiekaj bardzo drobno szynkę. Oczywiście możesz „postawić” na większe kawałki, jeśli wolisz, ale ja uważam, że skoro to ma być pasta, to powinno sią ją móc „jako tako” rozsmarować na kanapce. Zbyt duże kawałki mogą to uniemożliwić, Ty jednak zawsze rób po swojemu.

Posiekaną szynkę i dodaj do sera ze szczypiorkiem. Aby nieco podkręcić smak dodaj do pasty małą drobno posiekaną papryczkę chilli. Pastę posól i popieprz, dopraw do smaku według własnego uznania. Fajnie zrobiona pasta nie powinna być sucha, za to dobrze, aby miała lekko pikantny smak. Zaletą tej pasty jest możliwość natychmiastowego pochłonięcia kanapki z nią.

Aby smakowała najlepiej serwuj ją ze świeżym pieczywem, oczywiście takim, jakie lubisz.


Oto idealna do smarowania pieczywa pasta z bobu przepis z kuchni greckiej. Wypróbuj koniecznie, bo warto.


Rekomendowane przepisy

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *