Pasta z awokado czosnku i świeżej kolendry

Pasta z ugniecionego dojrzałego awokado z dodatkiem oliwy, czosnku i świeżej kolendry.

Pasta z awokado jest niezwykle aromatyczna dzięki dodatkowi świeżej kolendry, kwaskowa od soku z limonki, bądź cytryny i lekko czosnkowa. Prawdziwa feeria smaków, choć zdaję sobie sprawę, że nie każdemu te smaki będą odpowiadać. Warto jednak spróbować, ponieważ podstawą pasty jest jeden z najzdrowszych owoców, czyli awokado. Jego amatorów zachęcać przecież nie muszę. Tak naprawdę pasta z awokado znakomicie pasuje do wielu rzeczy. Można ją podawać z wędzonym łososiem, jako dip do wielu dań, ale również jako pastę kanapkową. I taką wersję proponuję tym razem.

Składniki

1 awokado;
cytryna;
ząbek czosnku;
garść świeżej kolendry;
oliwa extra vergin;
sól, pieprz;

Pasta z awokado przepis

Najważniejszy składnik, czyli awokado, musi być miękkie. Miękkość awokado najlepiej zbadać obejmując je całą dłonią i lekko ściskając. Jeśli ugina się pod całą dłonią to znaczy, że jest OK. Oczywiście można kupić odmianę HAAS, która jest bodaj najlepsza na rynku i miękka jak należy już w momencie zakupu.

Awokado przekrój wzdłuż w połowie, złap dwoma rękami, przekręć górę i dół w przeciwne strony i rozdziel na połowę. Duży nóż wbij w pestkę, przekręć ją i wyjmij. Jeśli Twoje awokado ma ciemne fragmenty pozbądź się ich. Miąższ awokado wyjmij ze skórek i przełóż do miseczki. Przygotuj cytrynę lub limonkę (ich smak różni się od siebie, wybierz to, co lubisz), świeżą kolendrę (alternatywnie natkę pietruszki, ale to już nie o samo), a także ząbek czosnku. Awokado skrop sokiem z cytryny lub limonki, dodaj zmiażdżony czosnek, sól, pieprz. Ugnieć wszystko widelcem i wymieszaj.

Do powstałej masy dodaj 1-2 łyżeczki oliwy extra vergin, oliwa poprawi „gładkość” pasty i doda jej smaku, ale nie dodawaj jej za dużo, bo pasta będzie zbyt tłusta (awokado samo w sobie zawiera już sporo tłuszczu). Do pasty dodaj garstkę posiekanej świeżej kolendry lub natki pietruszki. Wymieszaj całość dokładnie i ewentualnie dopraw do smaku, pasta winna być lekko pikantna, cytrynowa, z lekką nutką czosnku i kolendry.

Znakomicie smakuje podana z wieloziarnistym, ciemnym pieczywem lub dowolnym pieczywem z dodatkiem np. kiełków lub pestek dyni lub słonecznika.


Jak awokado to musi być i dip guacamole , przetestuj oryginalny przepis.


Rekomendowane przepisy

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *