Pasta z łososia wędzonego smarowidło do chleba

Pasta z łososia to pyszne smarowidło do pieczywa. Pasta została przygotowana ze zmielonego łososia wędzonego zmieszanego z puszystym serkiem, kwaśną śmietaną i świeżym koperkiem.

Pasta z łososia wędzonego to pyszne smarowidło do pieczywa. Pasta została przygotowana ze zmielonego łososia wędzonego zmieszanego z puszystym serkiem, kwaśną śmietaną i świeżym koperkiem. To znakomity dodatek do świeżego pieczywa. Jest banalna w przygotowaniu. Jednak istotą jej smaku jest zastosowanie naprawdę dobrych składników. Jedynym „kłopotem” w jej przygotowaniu może być utrafienie z gęstością i strukturą pasty. Zbyt sucha pasta (podobnie jak przy przyrządzaniu tradycyjnego twarożku) może zepsuć posiłek. Dlatego oprócz serka do mojej pasty dodaję również śmietanę, która poprawia strukturę całości i znakomicie podnosi jej walory smakowe.

Składniki

100 gramów plastrów łososia wędzonego na zimno;
150 gramów puszystego, naturalnego serka np. typu „łaciaty” lub Almette;
gęsta, kwaśna 18% śmietana;
pęczek świeżego koperku;
sól, pieprz;

Pasta z łososia przepis

Do przygotowania pasty z łososia postaraj się kupić rybę jak najwyższej jakości. Może to być łosoś sprzedawany w opakowaniu, lub też łosoś sprzedawany luzem, na wagę. W przypadku tego drugiego upewnij się, że łosoś jest świeży!

Łososia dokładnie przesiekaj ostrym nożem. Przełóż go do dużej miski. Do miski z przesiekanym drobno łososiem dodaj następnie puszysty serek naturalny. Jeśli chodzi o serek najlepszy będzie tzw. serek puszysty, taki jakiego zazwyczaj używamy do smarowania pieczywa. Ważne, aby był on naturalny, lub śmietankowy, czyli beż żadnych dodatków smakowych.

Koperek umyj pod bieżącą wodą, a następnie dobrze otrzep z nadmiaru wody. Osuszony koperek przesiekaj drobno.

Do miski z łososiem i serkiem włóż posiekany koperek oraz 1 kopiatą łyżkę kwaśnej śmietany. Dodaj świeżo zmielony pieprz oraz w razie potrzeby (łosoś jest zwykle dość słony) trochę soli.

Pasta z łososia sposób podania

Wymieszaj dokładnie zawartość miski na gładką masę. W razie konieczności dopraw i (lub) dodaj jeszcze któregoś ze składników tak, aby pasta była smaczna, puszysta i odpowiednio „wilgotna”. Miskę z pastą owiń folią spożywczą i wstaw do lodówki na minimum 1 godzinę, aby  składniki  się przegryzły. Znakomicie smakuje ze świeżym pieczywem.


Poznaj <<bruschetta z salami i oliwkami>> prosto z Włoch.


Rekomendowane przepisy

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *