Pasta z makreli twarogu i białej fasolki

Pasta z makreli to jedno z najpopularniejszych polskich smarowideł do chleba.

Pasta z makreli to jedno z najpopularniejszych polskich smarowideł do chleba. Nie da się jadać codziennie „po królewsku”, więc czasem po prostu trzeba „wyczyścić” lodówkę. Często okazuje się wtedy, że przygotowany posiłek z takich „resztek” wypada rewelacyjnie. Tak samo jest w przypadku tej pasty. Najważniejsza jest oczywiście świeża wędzona makrela, reszta składników według uznania. Celowo pozostawiłem dość spore kawałki składników w całości  tak, jak lubię. Ty zrób tak, jak Ty lubisz,  możesz nawet całość zmiksować. Tak, czy owak ta pasta z makreli jest znakomita.

Składniki

1 wędzona makrela;
tłusty lub półtłusty twaróg;
biała fasolka z puszki;
kilka rzodkiewek;
szczypiorek;
jogurt naturalny;
sól, pieprz;

Pasta z makreli i twarogu przepis

Oprócz wędzonej makreli potrzebne będą kilka rzodkiewek, trochę szczypiorku, tłusty lub półtłusty biały ser (twaróg), trochę białej fasolki z puszki, a także jogurt naturalny.

Rybę spraw i pozbaw wszelkich ości, zrób to starannie, to bardzo ważne. Mięso odłóż na bok.

Do miski wkrusz około 100 gramów twarogu (tłustego lub półtłustego), a następnie rozgnieć go widelcem. Rzodkiewki oczyść, umyj, osusz i pokrój w grube kawałki, natomiast szczypiorek posiekaj. Wszystkie składniki przełóż do miski, dodaj trochę białej fasolki z puszki (uprzednio przepłukanej pod bieżącą wodą i osuszoną).

Wszystko dobrze posól, popierz, a na koniec dodaj 2-3 łyżki jogurtu naturalnego, świetnie sprawdza się tutaj jogurt BIO. Dokładnie wymieszaj pastę, miskę przykryj folią spożywczą i schłódź w lodówce.

Znakomicie pasuje do ciemnego, świeżego pieczywa. Idealna na śniadanie, drugie śniadanie i na kolację.


Wypróbuj pyszny <<przepis na pulpety rybne w sosie koperkowym>>.


Rekomendowane przepisy

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *