Pasta z tuńczyka z kozim serkiem i szczypiorkiem

Pasta z odsączonego tuńczyka z puszki zmiksowanego razem z puszystym serkiem kozim i sokiem z limonki.

Pasta z tuńczyka z dodatkiem puszystego koziego serka to proste i przepyszne smarowidło do chleba lub szeroko rozumianych „innych powierzchni smarowalnych i jadalnych zarazem”. Warunkiem absolutnie niezbędnym, a zarazem gwarancją wybornego jej smaku jest jak najwyższa jakość tuńczyka i sera. Ten pierwszy powinien spoczywać w słoiku z oliwą, nie z olejem słonecznikowym lub wodą. Ten drugi zaś winien być wysokich lotów, świeży, naturalny i puszysty. Połączenie tych dwóch składników wysoko jakościowych daje zaskakująco wybitne rezultaty. Zachęcam.

Składniki

100 gramów tuńczyka w oliwie;
150 gramów naturalnego serka koziego;
szczypiorek;
1 limonka;
sól, pieprz;

Pasta z tuńczyka przepis

Wyjmij tuńczyka z oliwy i pozostaw do odcieknięcia. Wybierz naprawdę dobrego tuńczyka, najlepiej aby były to kawałki tuńczyka, a nie strzępy. Najlepszy byłby taki w słoiczku, smakuje o niebo lepiej od tych puszkowych, a kosztuje wcale nie tak dużo więcej. Pozostaw tuńczyka na wierzchu, aby nabrał temperatury pokojowej.

Kozi serek, naturalny, najlepiej ekologiczny. Puszysty, bardzo delikatny. Serek powinien mieć temperaturę pokojową. Nie lubisz serka koziego? Użyj innego, nie ma problemu. Ale nie rozpowiadaj potem „na mieście”, że Kuchnia Tomka podaje kiepskie przepisy, jeśli zamiast wskazanego przeze mnie składnika użyłeś do 0% tłuszczu „twarogu”. Również użycie tofu zamiast oryginalnego, naturalnego i puszystego serka koziego nie sprawdzi się w tym przypadku.

Do miski przełóż cały serek kozi.  Tuńczyka rozdziel na małe kawałeczki i dodaj do sera. Pamiętasz, że Twój tuńczyk spoczywał w oliwie? Ta oliwa poprzez obecność w niej tuńczyka przeszła jego smakiem. Mam nadzieję, że nie przyszło Ci do głowy jej wylewać. To znakomity dodatek do dań, do których tegoż tuńczyka dodasz (zobacz <<przepis na makaron z tuńczykiem z sosem śmietanowym>>). Tak samo jest w przypadku mojej pasty.

Wlej zatem do miski z serkiem i tuńczykiem odrobinę tejże oliwy. Ile? Po mojemu 1-2 łyżeczki są całkowicie wystarczające. Gdy dasz za dużo oliwy konsystencja pasty stanie się płynna no i sama pasta z tuńczyka będzie po prosu zbyt tłusta.

Pasta z tuńczyka sposób podania

Do miski wrzuć garść drobno posiekanego szczypiorku. Całość posól, a także posyp świeżo zmielonym pieprzem. Odrobina soku z limonki niezwykle podkręca smak tego smarowidła. Nie zapomnij o jej dodaniu. Na koniec całość wymieszaj na gładką masę. Znakomicie sprawdzi się na kanapce, ale i naleśnika wyśmienicie pokryje sprawiając satysfakcję wielką jego pożeraczowi.

Rekomendowane przepisy

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *