Pasta z twarogu i makreli wędzonej

Pasta do smarowania chleba przyrządzona z twarogu i wędzonej makreli z dodatkiem kwaśnej śmietany i szczypiorku.

Pasta z twarogu i makreli, czyli „awanturka” to prawdziwy klasyk kuchni poprzedniego stulecia. Klasyk przetrwał na szczęście do dzisiaj i dumnie występuje w popularniejszych „barach przekąskowych”. Ale również w wielu domach, gdzie ta pyszna pasta z twarogu i wędzonej makreli jest po prostu wyznacznikiem dobrego smaku. Jako „spoiwo” do połączenia twarogu i ryby użyć należy śmietany. Możecie próbować z jogurtami itp., aby była ta pasta lżejszą, ale według mnie to profanacja. Bez śmietany „awanturka” już nią być przestaje, a staje się jedynie jej marnym surogatem.

Składniki

250 gramów półtłustego lub tłustego twarogu;
1 duża jak najświeższa makrela wędzona;
dymka lub szczypiorek;
gęsta, kwaśna śmietana;
sól, pieprz;

Pasta z twarogu i makreli przepis

Przygotuj wszystkie składniki, czyli 250 gramów półtłustego lub tłustego twarogu, 1 dużą jak najświeższą makrelę wędzoną, dymkę lub szczypiorek, gęstą kwaśną śmietanę.

Rybę spraw pozbawiając dokładnie wszystkich ości, ciemnych części, a także innych nieczystości. To bardzo ważne, aby usunąć wszystkie ości. Tłumaczyć chyba nie muszę dlaczego.

Twaróg wkrusz do miski i dobrze rozgnieć widelcem. Dodaj do niego uprzednio przygotowane mięso z wędzonej makreli. Nie zaszkodzi jeszcze raz sprawdzić, czy czasem nie zabłąkała się jednak jakaś ość.

Pokrój również drobniutko zieloną część dymki. Zarówno cebulki, jak i dymki dodaj tyle, aby uzyskać swój smak taki, jaki lubisz. Niektórzy wolą więcej cebuli, inni mniej, a jeszcze inni cebuli i dymki nie dodają wcale, albo dodają szczypiorek, wszystko według upodobania.

Posiekaną dymkę włóż do miski, dodaj około 100 ml śmietany, posól dość obficie i dobrze popieprz. Całość dokładnie wymieszaj.

„Awanturka” to pasta, która w żadnym razie nie może być zbyt sucha. Jeżeli trzeba nie wahaj się i dodaj jeszcze więcej śmietany. Gotową awanturkę wstaw do lodówki do schłodzenia.

Pasta z twarogu i makreli sposób podania

Najlepiej smakuje podana na kromce świeżego ciemnego chleba z odrobiną szczypiorku lub dymki. Pamiętaj, że aby wydobyć jej cały smak należy wyjąć ją z lodówki około 30 minut przed konsumpcją.


Spróbuj także <<przepis na pastę z makreli twarogu i fasolki>>. Super smarowidło do pieczywa.


Rekomendowane przepisy