Paszteciki mięsne w cieście francuskim do barszczu

Paszteciki mięsne, czyli gotowane w rosole, a następnie zmielone mięso z dodatkiem smażonej cebuli rozłożone na cieście francuskim, zawinięte, a następnie pieczone i krojone na paszteciki.

Paszteciki mięsne, czyli gotowane w rosole, a następnie zmielone mięso z dodatkiem smażonej cebuli rozłożone na cieście francuskim, zawinięte, pieczone i krojone na paszteciki. Paszteciki mięsne to nasza specjalność. Uwielbiamy je zajadać z czerwonym barszczem albo z rosołem. Do ich przyrządzenia znakomicie nadaje się mięso, na bazie którego przyrządzamy rosół. Może to być zatem kurczak, ale również wołowina i (lub) gęsina. Jako ciasto możemy użyć zarówno te klasyczne, jak i ciasto francuskie. Jak widać możliwości jest wiele, podobnie jak w przypadku nadania pasztecikom ostatecznego smaku. I tutaj mamy szerokie pole do popisu, aby dogodzić naszym kubkom smakowym.

Składniki

ugotowane mięso z rosołu (wołowina, gęsina, kurczak)
opakowanie ciasta francuskiego
łyżka gęsiego smalcu
duża cebula
2 wiejskie jajka
natka pietruszki
sól, pieprz

Przepis na paszteciki mięsne

Paszteciki najlepiej przygotować wtedy, gdy przyrządzamy rosół „na bogato”, czyli z kilku rodzajów mięsiw (poznaj przepis na domowy rosół wołowy).

Przed jego obróbką mięso powinno mieć temperaturę pokojową. Najlepiej wyjmij go z rosołu i odstaw je na godzinę aby przestygło. Następnie mięso rozdrobnij nieco, aby zmieściło się do maszynki do mielenia.

Podczas gdy mięso stygnie obierz cebulę, pokrój ją w drobną kostkę i przesmaż na maśle albo na oleju. Ja lubię do pasztecików mięsnych cebulkę nieco przyrumienioną, ale Ty dla siebie zdecyduj według własnego uznania.

Mięso zmiel w maszynce do mielenia razem z przesmażoną cebulą. Do zmielonego mięsa wbij jedno wiejskie jajko, a następnie dodaj posiekaną natkę pietruszki do smaku i łyżkę gęsiego smalcu. Całość posól, a także posyp dość obficie świeżo zmielonym pieprzem. Wyrób wszystko na gładką masę.

Porada-> do mięsa można dodać trochę ugotowanych w rosole warzyw. Dzięki ich dodatkowi paszteciki mięsne nie będą tak bardzo sycące, jak bez ich dodatku.

Rozłóż płat ciasta francuskiego na blacie. Wzdłuż długiego brzegu rozłóż masę mięsną, a następnie przykryj ją wolnym kawałkiem ciasta. Naciskając delikatnie widelcem sklej brzegi ciasta. Postępuj z pozostałym ciastem i farszem w podobny sposób, aż do ich wyczerpania.

Uzyskane rulony ciasta francuskiego z mięsnym farszem pokrój na małe kawałki według własnego uznania. Mogą to być małe paszteciki, albo takie całkiem duże. Ułóż paszteciki mięsne na blasze do pieczenia wyłożonej papierem. Na koniec każdy z pasztecików posmaruj rozkłóconym jajkiem.

Piecz paszteciki mięsne 25 do 30 minut w temperaturze 200 stopni. Następnie wyjmij je z piekarnika i pozostaw do przestygnięcia. Podawaj jako dodatki do rosołu albo barszczu czerwonego. Smakują również jedzone solo zarówno na gorąco, jak i w temperaturze pokojowej.


Zobacz jak przyrządzić najlepszy barszcz czerwony na zakwasie oraz nietypowe paszteciki z mięsem w formie empanadas.


Rekomendowane przepisy

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *