Piadina romagnola pyszny placek z Włoch

Piadina romagnola to nieduży włoski placek przyrządzany z mąki pszennej i smalcu. Po krótkim smażeniu piadinę wypełnia się ulubionymi składnikami i podgrzewa zajadając go jako sycącą przekąskę.

Piadina romagnola to pochodzący z północnych Włoch cienki placek pszenny, który wypełnia się dowolnymi dodatkami i podaje na ciepło. Zwykle po nałożeniu składników piadinę składało się na połowę i podawało od razu, jednak od jakiegoś czasu, ze względu na łamliwość piadiny jeden placek po prostu przykrywa się drugim albo podaje przekrojony na połowę do samodzielnego złożenia. Tak jest po prostu wszystkim łatwiej. A co do środka piadiny? A co się żywnie komu podoba. Na przykład ser stracchino (może być mozzarella), mortadela bolońska z pistacjami (może być szynka parmeńska), twardy ser do posypania (Grana Padano) i zwykle rukola. Zapraszam na piadinę.

Składniki

1 kilogram mąki (na około 8 piadin);
150 do 250 gramów smalcu wieprzowego;
1 łyżeczka soli (10 gramów);
1 łyżeczka sody oczyszczonej (5 gramów);
400 do 450 ml mleka w zależności od wilgotności mąki;

Piadina romagnola przepis

Przesiej mąkę do miski, dodaj sodę oczyszczoną, szczyptę soli oraz smalec wieprzowy (najlepiej domowy z dobrej słoniny). Wymieszaj całość dokładnie. Dolej mleko i zagniataj ciasto, aby było miękkie i gładkie. Uformuj ciasto w kulę, pozostaw w dużej misce, przykryj je ściereczką i odstaw na 30 minut.

W międzyczasie przygotuj składniki, którymi wypełnisz piadinę, czyli miękki ser do smarowania lub typu mozzarella, zielsko typu rukola, wkład mięsny w postaci np. mortadeli bolońskiej, szynki parmeńskiej lub dowolnej innej szynki włącznie z gotowaną oraz starty twardy ser jako solidna przyprawa.

Gdy ciasto odpocznie, podziel je na 8 części i wykulaj ładnie. Małe kule ciasta rozłóż na blasze z piekarnika, przykryj ściereczką i pozostaw na kolejne 30 minut. Następnie każdą kulę ciasta rozwałkuj bardzo cienko. Jeżeli przygotowujesz więcej piadin, tak jak ja wałkuj ciasto bezpośrednio przed włożeniem na patelnię.

Wrzucaj placki po kolei na mocno rozgrzaną patelnię bez tłuszczu. „Smażenie” z obu stron winno być dość szybkie i krótkie, w przeciwnym wypadku placki będą za twarde. Usmażone placki trzymaj pod ściereczką, aby pozostawały miękkie i elastyczne. Przygotuj wszystkie składniki nadzienia piadin.

Porada-> smaż piadiny krótko, aby nie stały się twarde

Spód jednej piadiny wysmaruj miękkim serem, ja użyłem stracchino, jeżeli nie masz może to być np. ricotta. Przykryj posmarowaną piadinę drugim plackiem i zagrzej na patelni krótko, aż ser w środku zacznie się topić. Wtedy zdejmij piadinę z patelni i rozdziel placki. Na jeden z placków nałóż plastry mortadeli lub szynki dojrzewającej i trochę świeżej rukoli. Całość posyp startym twardym serem typu Grana Padano, a następnie przykryj drugim plackiem i lekko całość dociśnij.

Piadina romagnola sposób podania

Gotową piadinę pokrój radełkiem do pizzy lub dużym nożem według uznania. Dla przeciętnego zjadacza chleba taka jedna „podwójna” Piadina romagnola jest w zupełności wystarczająca, aby porządnie się najeść.


Poznaj słynny <<przepis na pizza z szynką parmeńską i rukolą>>.


Rekomendowane przepisy

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *