Pide turecki płaski chleb jak pizza

Pide, czyli ciasto drożdżowe uformowane na kształt łódki wypełnione mięsem mielonym duszonym ze świeżą papryką i pomidorami, a następnie pieczone.

Pide to ciasto drożdżowe uformowane na kształt łódki wypełnione mięsem mielonym duszonym ze świeżą papryką i pomidorami, a następnie pieczone. Pide to po prostu turecki płaski chlebek faszerowany mielonym mięsem przypominający włoską pizzę. Co prawda różni się kształtem, jednak smakiem pizzy z pewnością dorównuje. A może nawet ją przebija. Pide to najpopularniejszy (obok lahmacuna) turecki fast food. Drożdżowe ciasto wypełnia się farszem i piecze w piecu. Przygotowuję się łatwo, a smak jest wyborny. Jeżeli nie jadasz mięsa nie czuj się skrępowanym do czynienia dowolnych modyfikacji zarówno farszu, jak i ciasta.

Składniki

Ciasto na pide

270 gramów mąki pszennej
pół szklanki gęstego jogurtu naturalnego
1-2 łyżki oliwy lub oleju
pół szklanki letniej wody
płaska łyżeczka suszonych drożdży
szczypta soli
szczypta cukru
1 małe jajko

Farsz do pide

250 gramów mięsa mielonego
1 średnia cebula
2 łyżki oliwy
kawałek zielonej papryki
kawałek czerwonej papryki
łyżeczka ostrej pasty pomidorowo paprykowej
1 duży pomidor
sól

Przepis na pide

Najlepszym mięsem na pide będzie kombinacja wołowiny i jagnięciny. Gęsty jogurt typu greckiego albo tureckiego nada ciastu elastyczności i jeszcze lepszego smaku. Ostra pasta paprykowa zaś wzbogaci smak farszu.

Zacznijmy od przygotowania ciasta. Do miski wlej olej lub oliwę, wbij jajko, dodaj jogurt i wlej nieco letniej wody. Następnie wsyp do miski mąkę, szczyptę cukru, soli i drożdże. Pamiętaj, aby te ostatnie nie miały bezpośredniego kontaktu z solą.

Połącz wszystkie składniki, a następne zagniataj na gładkie ciasto. Gdy ciasto nie lepi się do rąk włóż je do podsypanej mąką miski, przykryj miskę suchą ściereczką i odstaw na 45 minut. W tym czasie ciasto powinno ładnie wyrosnąć.

Podczas gdy ciasto wyrasta przygotuj farsz. Zacznij od posiekania drobno cebuli. Podobnie pokrój zieloną i czerwoną paprykę.

Na patelni rozgrzej trochę oleju i wrzuć cebulę. Smaż chwilę, aż się zeszkli. Następnie na zeszkloną cebulę wrzuć mięso i smaż je, aż zbrązowieje. Wtedy dodaj sól do smaku i wrzuć paprykę. Do mięsa dodaj także startego pomidora.

Ostra pasta paprykowa podkręci smak farszu i doda mu pikanterii. Smaż farsz kilka minut doprawiając na koniec do smaku według uznania.

Ciasto pokrój na cztery kawałki, a następnie każdy z nich rozwałkuj na owalny placek. Na każdy z kawałków ciasta nałóż farsz.

Składaj boki każdego z kawałków ciasta tak, aby powstały z nich łódeczki. Wierzch farszu możesz posypać startym serem (np. mozzarellą) lub posmarować rozkłóconym jajkiem. Piecz pide w piekarniku nagrzanym do temperatury 200 stopni przez około 30 minut, aby ciasto się zrumieniło.

Sposób podania

Podawaj na ciepło w całości lub pokrojone w poprzek kawałki.


Przygotuj również inny turecki przysmak <<lahmacun szybkie jadło>>.


Rekomendowane przepisy