Pide to ciasto drożdżowe uformowane na kształt łódki wypełnione mięsem mielonym duszonym ze świeżą papryką i pomidorami, a następnie pieczone. Pide to po prostu turecki płaski chlebek faszerowany mielonym mięsem przypominający włoską pizzę. Co prawda różni się kształtem, jednak smakiem pizzy z pewnością dorównuje. A może nawet ją przebija. Pide to najpopularniejszy (obok lahmacuna) turecki fast food. Drożdżowe ciasto wypełnia się farszem i piecze w piecu. Przygotowuję się łatwo, a smak jest wyborny. Jeżeli nie jadasz mięsa nie czuj się skrępowanym do czynienia dowolnych modyfikacji zarówno farszu, jak i ciasta.
Składniki
Ciasto na pide
270 gramów mąki pszennej
pół szklanki gęstego jogurtu naturalnego
2 łyżki oliwy lub oleju
pół szklanki letniej wody
płaska łyżeczka suszonych drożdży
szczypta soli
szczypta cukru
1 małe jajko
Farsz do pide
250 gramów mięsa mielonego
1 średnia cebula
2 łyżki oliwy
kawałek zielonej papryki
kawałek czerwonej papryki
łyżeczka ostrej pasty pomidorowo paprykowej
1 duży pomidor
sól
Przepis na pide
Najlepszym mięsem na pide będzie kombinacja wołowiny i jagnięciny. Gęsty jogurt typu greckiego albo tureckiego nada ciastu elastyczności i jeszcze lepszego smaku. Ostra pasta paprykowa zaś wzbogaci smak farszu.
Przygotuj ciasto na pide
Zacznijmy od przygotowania ciasta. Do miski wlej olej lub oliwę, wbij jajko, dodaj jogurt, wlej także nieco letniej wody. Następnie wsyp do miski mąkę, szczyptę cukru, soli i drożdże. Pamiętaj, aby te ostatnie nie miały bezpośredniego kontaktu z solą. Połącz wszystkie składniki, a następnie zagniataj na gładkie ciasto. Gdy ciasto nie lepi się do rąk włóż je do podsypanej mąką miski, przykryj miskę suchą ściereczką i odstaw na 45 minut. W tym czasie ciasto powinno ładnie wyrosnąć.
Podczas gdy ciasto wyrasta przygotuj farsz. Zacznij od posiekania drobno cebuli. Podobnie pokrój zieloną i czerwoną paprykę.
Przygotuj farsz do pide
Na patelni rozgrzej trochę oleju i wrzuć cebulę. Smaż chwilę, aż się zeszkli. Następnie na zeszkloną cebulę wrzuć mięso i smaż je, aby zbrązowiało. Wtedy dodaj sól do smaku i wrzuć paprykę. Do mięsa dodaj także startego pomidora. Ostra pasta paprykowa podkręci smak farszu i doda mu pikanterii. Smaż farsz kilka minut doprawiając na koniec do smaku według uznania.
Ciasto pokrój na cztery kawałki, a następnie każdy z nich rozwałkuj na owalny placek. Na każdy z kawałków ciasta nałóż farsz.
Pide sposób pieczenia
Składaj boki każdego z kawałków ciasta tak, aby powstały z nich łódeczki. Wierzch farszu możesz posypać startym serem (np. mozzarellą) lub posmarować rozkłóconym jajkiem. Piecz pide w piekarniku nagrzanym do temperatury 200 stopni przez około 30 minut, aby ciasto się zrumieniło. Podawaj na ciepło w całości lub pokrojone w poprzek kawałki.
Przygotuj również inny turecki przysmak lahmacun szybkie jadło.