Pieczarki faszerowane szynką szwarcwaldzką i serem

Pieczarki faszerowane szynką szwarcwaldzką, serem, cebulą i dymką, a następnie zapieczone.

Pieczarki faszerowane zostały szynką szwarcwaldzką, serem, cebulą i dymką, a następnie zapieczone. Takie pieczarki faszerowane to bardzo prosta i bardzo smaczna przekąska. Farsz możesz zrobić rownie dobrze ze swoich ulubionych składników. W moim przepisie jest to dobrze rozpiekający się ser i szynka szwarcwaldzka, którą również możesz zastąpić inną, którą preferujesz. Jeśli jednak spróbujesz mojej wersji będzie Ci naprawdę dobrze smakowało. Bardzo lubię tę łatwą i szybką przekąskę, dlatego jadam ją dość często. Jeśli ją znasz i również jadasz, ale w swojej wersji spróbuj mojej i porównaj. Być może dzięki temu stworzysz swoją najpyszniejszą wersję.

Składniki

8 ładnych, równych pieczarek Portobello;
200 gramów zwykłych pieczarek;
150 do 200 gramów dobrze rozpiekającego się sera (twardy lub np. mozzarella);
100 gramów szynki szwarcwaldzkiej;
pęczek dymki;
1 duża cebula;
sos sriratcha;
sól, pieprz;

Przepis na pieczarki faszerowane szynką

Nastaw piekarnik na 180 stopni. Przygotuj 8 ładnych, równych pieczarek Portobello, 200 gramów zwykłych pieczarek, 150 do 200 gramów dobrze rozpiekającego się sera (twardy lub np. mozzarella), 100 gramów szynki szwarcwaldzkiej, pęczek dymki, a także dużą cebulę.

Oderwij nóżki od pieczarek Portobello i drobno posiekaj. Podobnie drobniutko posiekaj zwykłe pieczarki i dodaj do posiekanych nóżek z pieczarek Portobello. Pokrój również w drobną kostkę szynkę szwarcwaldzką i cebulę.

Na patelni rozgrzej oliwę, a następnie wrzuć cebulę i szynkę. Smaż na średnim ogniu. Gdy cebula z szynką lekko się zrumienią dodaj posiekane pieczarki. Smaż dalej, aż pieczarki zmiękną i również lekko się zrumienią. Dodaj garść posiekanej dymki, farsz jest w zasadzie gotowy. Przełóż gotowy farsz do dużej miski i odstaw ją na bok.

Kapelusze pieczarek Portobello rozłóż „grzbietem do góry” na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Wstaw blachę do rozgrzanego piekarnika na 15 minut. Dzięki temu zabiegowi pieczarki „wypuszczą” nadmiar wody, który jest nam niepotrzebny. Kapelusze pieczarek wyjmij z piekarnika, otrzep z nadmiaru wody i ułóż na blasze tym razem otworami do góry.

Pieczarki faszerowane szynką i serem sposób podania

Podczas gdy pieczarki są w piekarniku zetrzyj na tarce ser (lub posiekaj drobno mozzarellę, jeśli ją właśnie używasz). Dodaj starty ser do przesmażonych szynki i pieczarek z dymką. Wymieszaj całość, aby składniki się połączyły. Spróbuj farsz i dopraw, jeżeli potrzeba. Np. ostrym sosem sriratcha;

Na koniec faszeruj kapelusze pieczarek Portobello dość ciasno. Pieczarki faszerowane szynką wstaw do piekarnika i zapiekaj 15-20 minut, aż się zrumienią, a ser się stopi i przyrumieni. Podawaj od razu. Można zajadać solo lub z ulubionym sosem.


Zobacz przepis na pieczarki zapiekane z serem oraz przepis na pomidory faszerowane w wersji wegetariańskiej.


Rekomendowane przepisy

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *