Pieczarki grillowane faszerowane

pieczarki grillowane faszerowane boczkiem oscypkiem i ogórkiem małosolnym

Pieczarki grillowane faszerowane boczkiem i oscypkiem to prawdziwy rarytas. Ale żeby nie było tak zbyt tradycyjnie, to do moich pieczarek dodałem również trochę ogórka małosolnego, czosnku i dymki. To dopiero prawdziwa petarda smaków! To idealne danie na grilla, bowiem zamiast boczku użyć można jakiejkolwiek wędliny lub mięsa, które wcześniej były grillowane, a pozostały na stołach wskutek zbyt dużej ilości przygotowanego jedzenia. To się przecież często zdarza. Ot taki przysmak z resztek. Nie wiem jak Ty, ale jestem za.

Składniki

pieczarki równych rozmiarów
kręciołki z boczku lub plastry boczku wędzonego surowego
ogórki małosolne
oscypek lub serek górski wędzony
dymka ub szczypiorek
czosnek
sól, pieprz

Pieczarki grillowane faszerowane przepis

Składnik mięsny jest w tym daniu najważniejszym składnikiem farszu, bo nada on smaku całości. Może to być boczek, wędlina lub mięsiwa. Boczek lub inne wędliny czy też mięsiwa najpierw grilluj, bowiem chodzi o to, aby do naszych pieczarek trafił już ten składnik upieczony. Dla mnie w tym przypadku wyborem numer jeden będzie zawsze boczek albo karczek. Grillowany boczek pokrój w bardzo drobną kostkę i włóż do rondelka.


Pieczarki grillowane faszerowane sposób przygotowania

Pieczarki oczyść, pozbaw nóżek. Nóżki bardzo drobno posiekaj i wrzuć do miski z wędliną lub mięsem. Kapelusze pieczarek połóż na grillu wnętrzem do rusztu i piecz około 10 minut, aby pieczarki wypuściły trochę wody. Pokrój w drobną kostkę ogórki małosolne, czosnek obierz z łupinek i również drobno posiekaj. Szczypiorek lub dymkę drobno przesiekaj. Oscypek wędzony pokrój w niewielką kostkę.

Przygotuj farsz do pieczarek

Wszystkie pokrojone i posiekane składniki umieść w rondelku. Dodaj sól, świeżo zmielony pieprz, dobrze wszystko wymieszaj, a następnie postaw rondelek na ruszcie. Zapiekaj całość 5-10 minut, aż smaki farszu wzajemnie się przenikną.

Przygotuj pieczarki

Zdejmij podpieczone wstępnie pieczarki z grilla. Następnie wypełnij kapelusze pieczarek uprzednio przygotowanym farszem. Tak przygotowane pieczarki rozłóż na ruszcie i grilluj kilkanaście minut, aż będą gotowe. To Ty decydujesz, kiedy będą gotowe, to oczywiste.

Celebruj życie

Pamiętaj, że czas spędzony przy grillu to czas spokoju i luzu. Nie denerwuj się, jeśli coś pójdzie nie tak. Celebruj czas spędzony z rodziną i znajomymi przy dobrym jedzeniu. Z biegiem lat docenisz te chwile spędzone wspólnie z innymi.


Wypróbuj smakowity przepis na pieczarki pieczone z łososiem. Jest super!


Rekomendowane przepisy

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *