Pieczarki z grilla z serem i oregano

Pieczarki z grilla wypełnione kawałkami twardego sera owczego doprawione suszonym oregano.

Pieczarki z grilla to zawsze dobry pomysł, choć niestety nieczęsto wykorzystywany. Te uprawiane grzybki zawierają mnóstwo wody zatem na ruszcie się nie spalą, a mogą jedynie dość mocno przyrumienić. Ich dość bezbarwny smak można w łatwy sposób poprawić poprzez włożenie do ich środka jakiegoś charakterystycznego dodatku. Może to być na przykład ser owczy albo dobrze uwędzona szynka. Ile głów tyle pomysłów. Taki zestaw może być znakomitą przekąską przed daniem głównym z grilla. Ja zapraszam na najprostsze na świecie pieczarki z grilla. Właśnie z owczym serem.

Składniki

3 duże pieczarki
trochę twardego sera owczego
suszone oregano
oliwa z oliwek
sól, pieprz

Przepis na pieczarki z grilla

Przygotuj wszystkie składniki. Pieczarki mogą być zwykłe, ale jeszcze lepsze będą odmiany Portobello. Są duże i smakują lepiej od tych tradycyjnych. Oczyść pieczarki, usuń nóżki oraz błonki wewnątrz pieczarek. Postaraj się uzyskać jak najwięcej miejsca w środku każdej z nich. Posól i posyp pieczarki wewnątrz świeżo zmielonym pieprzem. Odstaw na 15 minut, aby wypuściły nieco wody. Po tym czasie ułóż pieczarki wnętrzem do dołu na kratce grillowej. Grilluj na mocnym ogniu kilka minut.

Podczas gdy pieczarki się grillują  pokrój ser w małe kosteczki albo po prostu zetrzyj na dużych oczkach tarki. Ser powinien być charakterny, mocny w smaku. Ja użyłem owczego sera krótko dojrzewającego z Krety o nazwie Grawiera.

Gdy pieczarki w środku będą porządnie zrumienione odwróć je i połóż na ruszcie wnętrzem do góry. Włóż ser i posyp go suszonym oregano. Piecz kolejne kilka minut do momentu, aż ser się stopi.

W tym momencie wlej do każdej z pieczarek po łyżeczce oliwy extra vergine i dodatkowo posyp je suszonym oregano. Pozostała już tylko krótka chwila, aby Twoje pieczarki z grilla były gotowe.

Porada-> czas pieczenia pieczarek zależy od ich wielkości i temperatury żaru.

Pieczarki z grilla to danie, które trzeba cały czas pilnować, aby go nie zepsuć. Całość zajmuje jednak nie więcej niż 10 minut. Warto.

Podawaj od razu po ich upieczeniu. Całość już na talerzu skrop niewielką ilością oliwy, a także posyp suszonym oregano. Proste, ale bossskie.


Oto sałatka grecka horiatiki przepis oryginalny, smaczny i sprawdzony.


Rekomendowane przepisy

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *