Pieczarki zapiekane z serem żółtym i chilli

Pieczarki zapiekane z żółtym serem wypełnione są kawałkami twardego sera z dodatkiem chilli, musztardy, skórki z limonki, czosnku i dymki, a następnie zapiekane.

Pieczarki zapiekane z żółtym serem wypełnione są kawałkami twardego sera z dodatkiem chilli, musztardy, skórki z limonki, czosnku i dymki, a następnie zapiekane. Te pieczarki zapiekane to lekka przekąska, która kryje w sobie dość zdecydowane smaki. Uważaj, aby nie przedobrzyć z czosnkiem i chili. Nadmiar skórki z limonki również nie jest wskazany. Jeżeli jednak odpowiednio dla swojego smaku dobierzesz proporcje „farszu” będziesz zachwycona/y tą przekąską. To danie znakomite na co dzień, jak i na przyjęcie, również wygląda ciekawie i smakuje nietuzinkowo. Wystarczy grzyby wypełnić je farszem i zapiec. Proste. Naprawdę dobra rzecz.

Składniki

10 dość sporych, ale nie największych pieczarek;
około 100 gramów dobrze rozpiekającego się sera;
1 czerwona papryczka chilli;
dymka lub szczypiorek;
2 limonki lub cytryny;
2 ząbki czosnku;
1 łyżeczka musztardy Dijon;
sól, pieprz;

Przepis na pieczarki zapiekane z serem

Pieczarki oczyść i pozbaw nóżek. Pieczarki muszą mieć odpowiednią wielkość, aby było gdzie nałożyć „farsz”. Jeżeli jednak użyjesz zbyt dużych pieczarek będą się musiały piec zdecydowanie dłużej. Rozłóż grzyby na blasze otworami w dół, wstaw blachę do piekarnika i piecz pieczarki w temperaturze około 180 stopni przez 10 do 15 minut, aby „wypuściły” nadmiar wody.

Czym „wypełnić” pieczarki? Przygotuj czosnek, papryczkę chili, dymkę, skórkę z limonki i ser. Możesz użyć dowolnego, ulubionego sera, ale ważne, aby dobrze się rozpiekał. Czosnek, chilli i dymkę posiekaj drobniutko, ser zaś podziel na około 1 centymetrowej wielkości kostki. Zetrzyj skórkę z cytryny lub limonki (oczywiście uprzednio sparz je wrzątkiem).

Do małej miseczki włóż musztardę Dijon, posiekany czosnek i otartą skórkę z limonki. Wciśnij do miseczki sok z limonki, dodaj nieco soli, jeżeli potrzeba. Wymieszaj całość, spróbuj i dopraw dodatkowo według uznania, jeśli potrzeba.

Wyjmij blachę z pieczarkami z piekarnika. Usuń nadmiar wody, która się z nich wydobyła i ułóż je na blasze otworami do góry. Popierz każdą pieczarkę i nałóż stosowną ilość przygotowanej przed chwilą pasty („farszu”). Posyp pieczarki posiekaną chilli oraz dymką.

Pieczarki zapiekane z serem propozycja podania

Na środku każdej z pieczarek ułóż po kostce sera żółtego. Wstaw pieczarki do piekarnika i piecz około 10 minut w temperaturze 180 stopni, aż ser się stopi i nieco przyrumieni. Podawaj na gorąco, od razu po ich zapieczeniu. Jeśli lubisz może skropić grzyby ostrym sosem dla podkręcenia smaku.


Spróbuj pyszne pieczarki z grilla. Oj będzie smakować.


Rekomendowane przepisy

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *