Pieczeń rzymska klops mięsny z ziołami i serem

Pieczeń rzymska przyrządzona z mięsa mielonego z dodatkiem świeżych ziół oraz kawałków sera żółtego. Tak przygotowane mięso uformowano w dużego klopsa, a następnie włożono do naczynia żaroodpornego i upieczone.

Pieczeń rzymska z dodatkiem sporej ilości ziół jest często i chętnie jadana na całym świecie, choć rodowód ma europejski. To rodzaj potrawy, w której składniki mogą być różnorodne. Jedyną cechą wspólną takiego klopsa jest jego kształt i sposób przygotowania. Pieczeń rzymska to danie naprawdę proste i dające sporo możliwości „pokazania się” w kuchni. Mój klops musi być mocno ziołowy, dlatego dodaję do niego sporo świeżych ziół. Ty oczywiście możesz kształtować smak swojego klopsa według własnego uznania.

Składniki

450 gramów wołowiny (np.pręga);
350 gramów wieprzowiny (np. łopatka);
150 gramów twardego sera żółtego;
1 duże wiejskie jajko;
2-3 ząbki czosnku;
1 łyżka słodkiej, mielonej papryki;
pęczek świeżego koperku;
natka pietruszki;
szczypiorek;
dymka;
słodko kwaśny, tajski sos chili;
sól, pieprz;

Pieczeń rzymska przepis

Zmiel 450 gramów wołowiny i 350 gramów wieprzowiny. Dodaj jajko, 2 obrane i zgniecione ząbki czosnku oraz posiekaną białą część dymki (cebulka). Pokrój w drobną kosteczkę około 150 gramów twardego sera żółtego i dodaj do mięsa. Posiekaj drobniutko po sporej garści świeżego koperku, natki pietruszki i szczypiorku. Posiekane zioła dodaj do mięsa, całość dobrze posól, popieprz i dodaj 1 łyżkę słodkiej, mielonej papryki. Wymieszaj bardzo starannie wszystkie składniki, miskę przykryj folią spożywczą i wstaw mięso do lodówki na minimum 1 godzinę.

Formujemy klopsa mięsnego

Przygotuj formę do pieczenia, wysmaruj ją olejem i wyłóż papierem do pieczenia. Papier również lekko posmaruj olejem. Mięso wyjmij z lodówki i uformuj klopsa na kształt formy, w której będziesz go piec. Klopsa bardzo dokładnie rozłóż w formie do pieczenia, a jego wierzch posmaruj słodko kwaśnym tajskim sosem chili.

Pieczeń rzymska ląduje w piekarniku

Przykryj formę folią aluminiową i wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na 40 minut. Po upływie 40 minut zdejmij folię aluminiową z wierzchu, przełóż formę z pieczenią rzymską wyżej w piekarniku i piecz następne 40 minut. Pod koniec możesz włączyć funkcję grzania „od góry” lub grilla, aby zrumienić wierzch mięsa (jeśli to konieczne).

Pieczeń rzymska propozycja podania

Pieczeń rzymska jest gotowa, gdy ma ładnie zrumieniony wierzch. Możesz posmarować ją dodatkowo sosem chili po wierzchu, aby wzmocnić smak. Po wyjęciu z piekarnika pieczeń przed jej krojeniem powinna odpocząć kilka minut, w przeciwnym razie ser wypłynie z niej. Pokrojona w plastry może być zajadana solo, ale równie dobrze smakuje np. z sosem koperkowym. Pozostałe dodatki na talerzu są całkowicie dowolne.


Oto pyszna pieczeń cielęca w sosie warzywnym oraz wieprzowina długo pieczona. Który przysmak wybierzesz?


Rekomendowane przepisy

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *