Pieczeń wieprzowa w sosie paprykowym

Pieczeń wieprzowa z łopatki wieprzowej bez kości dobrze przyprawiona, a następnie pieczona w rękawie i podana w sosie paprykowym.

Pieczeń wieprzowa w delikatnym, pysznym sosie paprykowym to moje ulubione danie. Niestety trudno u nas dostać łopatkę z kością, co znakomicie podniosłoby walory smakowe pieczeni, ale również łopatka bez kości wychodzi z pieca bardzo smaczna i soczysta. Pieczeń wieprzowa na bazie łopatki wieprzowej to doskonała pozycja dla smakoszy mięsa. Nie jest zbyt chuda to fakt, ale to właśnie dzięki tej „odrobinie tłuszczyku” i przerostach smakuje wybornie. Do takiej pieczeni doskonale pasuje sos paprykowy, przygotowany na bazie sosu z pieczenia mięsa.

Składniki

1,5 kilograma łopatki wieprzowej;
Twoja ulubiona przyprawa do wieprzowiny;
mielona, słodka czerwona papryka;
mąka pszenna;
gęsta, kwaśna śmietana;
sól, pieprz;

Pieczeń wieprzowa w sosie paprykowym przepis

Łopatkę o wadze około 1,5 kg dobrze umyj i osusz ręcznikami papierowymi. Przygotuj ulubione przyprawy, jeśli używasz mieszanek przypraw sprawdź, czy zawierają sól. Jeśli tak nie sól dodatkowo mięsa. Natrzyj dobrze łopatkę ulubionymi przyprawami z obu stron. Mięso uformuj tak, żeby dało się je zwinąć w roladę, w tym celu, jeśli trzeba, rozbij delikatnie grubsze fragmenty mięsa. Zwiń łopatkę w roladę i obwiąż sznurkiem kuchennym. Mięso przełóż do miski, przykryj folią spożywczą i wstaw do lodówki na 2 godziny.

Następnie czasie mięso włóż do rękawa do pieczenia, wlej pół szklanki wody i zawiąż rękaw z obu stron. Piecz w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez 1,5 godziny. Po tym czasie rozetnij delikatnie rękaw (nie oparz się!), polej powstałym sosem i wstaw z powrotem do piekarnika na 30 minut (mięso polewaj dodatkowo sosem co 10 minut). Upieczone mięso wyjmij z piekarnika i pozostaw do przestygnięcia, polewaj powstałym sosem co 10 minut, aby jego wierzch nie wysechł.

Pieczeń wieprzowa w sosie paprykowym sposób podania

Powstały podczas pieczenia sos przecedź przez gazę do garnuszka. W szklance rozpuść w odrobinie wody łyżkę mąki, dodaj 2 łyżeczki kwaśnej śmietany, zahartuj chochelką sosu i przelej wszystko do garnuszka. Do sosu dodaj 2 łyżeczki słodkiej, mielonej czerwonej papryki. Zamieszaj, pogotuj kilka minut na wolnym ogniu i wyłącz gaz pod garnuszkiem.

Lekko przestudzone mięso pokrój w plastry, dzięki temu, że mięso zostało zrolowane smak przypraw będzie wyczuwalny w każdym jego kęsie. Tak przygotowana pieczeń wieprzowa jest krucha i aromatyczna. Mięso wyłóż na talerz, polej sosem paprykowym, rozłóż ulubione dodatki i warzywa, np. duszoną czerwoną kapustę.


Zobacz fajny <<przepis na pieczeń rzymską>>.


Rekomendowane przepisy

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *