Pieczeń wołowa na kwaśno klasyczny Sauerbraten

Pieczeń wołowa na kwaśno przygotowana została z mięsa marynowanego w czerwonym winie z warzywami i octem winnym, a następnie upieczonego. Sos do pieczeni doprawiamy piernikami norymberskimi lub przyprawą do pierników.

Pieczeń wołowa na kwaśno to narodowe danie kuchni niemieckiej znana jako Sauerbraten. Kuchnia niemiecka nie należy do finezyjnych, ale jest solidna i sycąca. Nie inaczej jest w przypadku tego dania. Piękny kawałek wołowiny należy marynować przez kilka dni, a następnie upiec go lub udusić. No jasne, cały sekret tkwi w szczegółach. Niniejszy przepis przywiozłem z Frankonii, regionu wchodzącego w skład Bawarii. Głównymi składnikami marynaty są tutaj czerwone wino i ocet winny. Dzięki temu ta pieczeń wołowa na kwaśno ma subtelny smak, a kwaśno jest jedynie odrobinę. Użyte zaś w marynacie przyprawy nadają jej absolutnie niepowtarzalnego smaku.

Składniki

1,3 kg wołowiny (łopatka lub karczek)
500 ml czerwonego wina
250 ml octu winnego z czerwonego wina
2 łyżki cukru trzcinowego
mały seler korzeniowy
kawałek pora
1-2 marchewki
2 duże cebule
1 lub 2 liście laurowe
8 jagód jałowca
kawałek kory cynamonu
3 lub 4 goździki
pieprz w ziarnach do smaku
10 kulek ziela angielskiego
sól, pieprz
masło klarowane
pierniki norymberskie lub krajowe

Przepis na pieczeń wołową na kwaśno

Do dużego naczynia szklanego wrzuć cynamon, liście laurowe, goździki oraz zmiażdżone w moździerzu pieprz, jałowiec, a także  ziele angielskie. Umyj warzywa korzeniowe i wraz z porami i cebulą obierz, a następnie pokrój na duże kawałki. Umieść warzywa w szklanym naczyniu z przyprawami, na wierzchu połóż mięso. Do naczynia wlej czerwone wino, a także ocet winny, a następnie wsyp 2 łyżki cukru trzcinowego. Mięso powinno być w całości przykryte marynatą. Przykryj naczynie folią spożywczą i pokrywką i wstaw do lodówki na około 5 dni. Obracaj mięso w naczyniu raz dziennie.

Wyjmij mięso z marynaty i osusz dokładnie na ręcznikach papierowych. Ma piękny kolor, prawda? Mięso dopraw solą i pieprzem, natomiast marynatę przecedź przez sitko. Warzywa z marynaty oddały smak marynacie i nadadzą się finalnie jedynie do przetarcia na sos. Nie będą już potrzebne.

Obierz kawałek marchewki i pokrój na grube kawałki. Podobnie grubo pokrój cebulę i kawałek pietruszki.

Porada-> świeże warzywa dodane do pieczeni będzie można podać do obiadu

Na dużej patelni rozgrzej masło klarowane i obsmaż mięso z każdej strony na mocnym ogniu, aby się dobrze zrumieniło. Następnie zmniejsz ogień i wrzuć pokrojone świeże warzywa. Mięso przełóż do naczynia żaroodpornego, a do przesmażonych warzyw wlej połowę podgrzanej przecedzonej marynaty, a także wrzuć warzywa z marynaty. Duś wszystko 1-2 minuty, a w tym czasie zeskrob tzw. smaczek z patelni, który powstał podczas smażenia mięsa.

Przełóż zawartość patelni do naczynia żaroodpornego z mięsem. Pieczeń wołowa na kwaśno niech piecze się godzinę pod przykryciem w temperaturze 180 stopni. Pamiętaj, aby mięso nie pływało w sosie. Jeśli zastosujesz się do mojego przepisu nie będzie konieczności dolania więcej płynu. Pamiętaj również, że mięso odda także część swoich soków wewnętrznych.

Po upływie godziny wyjmij naczynie z piekarnika. Mięso jest już ładnie „złapane”, ale oczywiście jest jeszcze twarde jak kamień.

A oto tajemny składnik frankońskiego Sauerbraten. Skoro stolicą Frankonii jest Norymberga, to przełamanie kwaśności sosu może nastąpić jedynie poprzez dodanie do niego słynnych pierników norymberskich. Trzy sztuki powinny wystarczyć. Pokrusz pierniki i wrzuć do pieczeni. Przykryj naczynie pokrywką, a następnie piecz do miękkości mięsa.

Pieczeń wołowa winna spędzić w piekarniku mniej więcej 1,5 godziny na kilogram mięsa. Moja pieczeń wołowa na kwaśno idealnie miękka stała się dopiero po 2 godzinach i 20 minutach pieczenia. Zwróć uwagę na esencjonalny sos warzywny w naczyniu. Uwierz, jest pyszny.

Pieczeń wołowa na kwaśno sposób podania

Przecedź sos do rondla. Z sitka wyjmij świeże warzywa i przełóż je do rondelka z sosem. Pozostałe warzywa (to te z marynaty) przetrzyj lekko do sosu. Pokrój pieczeń wołową na kwaśno na plastry grubości około jednego centymetra. Podawaj na gorąco. Idealnymi dodatkami będą szare kluski śląskie, puree ziemniaczane lub knedle ziemniaczane. Świetnym dodatkiem będzie także przygotowana na sposób niemiecki duszona czerwona kapusta.

Rekomendowane przepisy

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *