Pieczone bataty z tuńczykiem fasolą i serem

Przekrojone wzdłuż na połowę bataty pieczone, a następnie obłożone farszem z tuńczyka, czerwonej fasolki i oliwek i ponownie zapiekane z mozzarellą.

Pieczone bataty z tuńczykiem to znakomite danie wegetariańskie. Zaręczam, że smakować będzie każdemu, nawet zaciekłym mięsożercom. Fasolę należy zagnieść i dodać do niej tuńczyka w oliwie lub oleju. Parę trików i dodatków, 40 minut w piekarniku i można zajadać się pysznym obiadem albo kolacją. Jak zwykle możesz wprowadzić pewne korekty do mojego przepisu. Warto rozważyć np. zastąpienie natki pietruszki świeżą kolendrą, a tym samym nadać daniu azjatyckiego charakteru. Wszystko zależy od Ciebie. Po szczegóły zapraszam do przepisu.

Składniki

2 niezbyt duże podłużne bataty
puszka fasolki kidney
puszka tuńczyka (około 150 gramów netto) w oliwie oleju
garść oliwek
natka pietruszki
ser feta lub mozzarella
limonka
ostry sos np. sriratcha
sił, pieprz

Przepis na pieczone bataty z tuńczykiem

Bataty umyj i osusz. Następnie każdy z nich przekrój wzdłuż na połowę. Ułóż każdą połówkę w naczyniu żaroodpornym i dobrze skrop oliwą. Następnie bataty posól i posyp świeżo zmielonym pierzem. W każdą połówkę batatów wetrzyj dobrze przyprawy i oliwę. Także w skórkę. Wstaw naczynie do piekarnika nagrzanego do 200 stopni i piecz na środkowej półce 30 do 40 minut (grzanie góra  dół). Jeśli po tym czasie bataty nie są wystarczająco miękkie podkręć temperaturę do 220 stopni i włącz termoobieg. Kilka minut powinno wystarczyć, aby bataty całkowicie zmiękły.

Porada-> czas pieczenia uzależniony jest o wielkości Twoich batatów.

Podczas gdy bataty się pieką przygotuj farsz. W tym celu odcedź fasolkę z puszki, przepłucz ją pod bieżącą wodą i odsącz z wody. Następnie włóż fasolkę do miski i ugnieć widelcem. Tuńczyka wyjmij z puszki i przełóż wraz z oliwą do innej miseczki.  Do gniecionej fasolki dodaj wyciśnięty sok z limonki a także posiekaną natkę pietruszki. Pokrój drobno oliwki i dodaj do fasoli.

Doprawiamy farsz do pieczonych batatów

Do tak przygotowanej fasolki dodaj tuńczyka. Wlej również oliwę, w której tuńczyk spoczywał w puszce. Co do ilości wszystko zależy od Ciebie. Masa nie może być zbyt sucha, z drugiej strony jeśli przesadzić z oliwą będzie zbyt tłusta i ciężka. Czasem lepiej jest wcisnąć jeszcze trochę soku z limonki, zamiast obciążać masę kolejną porcją oliwy. Oczywiście dopraw masę solą i świeżo zmielonym pieprzem. Wymieszaj całość i odstaw na bok.

Faszerujemy bataty

Gdy bataty są już miękkie (sprawdzaj końcem ostrego noża) wyjmij je piekarnika. Delikatnie ponakłuwaj miąższ batatów widelcem. Na każdą z połówek batatów nałóż masę fasolową z tuńczykiem. Na wierzchu rozłóż pokruszoną fetę lub poszarpaną mozzarellę. Alternatywnie ser możesz nałożyć już na talerzu przed samą konsumpcją. Wszystko zależy jak zwykle od Ciebie.

Faszerowane bataty zapiekamy 

Tak przygotowane bataty włóż z powrotem do piekarnika i zapiekaj 10 minut, aż ser się mniej lub bardziej stopi. Dopiero co wyjęte z piekarnika bataty powinny kilka minut odpocząć, ponieważ miąższ batatów na tę chwilę jest wściekle gorący.

Pieczone bataty z tuńczykiem propozycja podania

Już przed samą konsumpcją możesz posypać całość dodatkowo mozzarellą lub serem feta. Jak wiemy zarówno bataty, jak i fasola oraz tuńczyk nie mają jakiegoś wybitnie charakterystycznego smaku, dlatego parę kropli ostrego sosu np. sriratcha nada całości „boskiego dotknięcia”.


Wypróbuj także bataty pieczone z masłem czosnkowym oraz bataty z piekarnika z serem feta. Pycha!


Rekomendowane przepisy

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *