Dorsz z kruszonką to super sprawa. Ale że panierka z resztek? Dlaczego nie. Jednym słowem ryba w nowej odsłonie. Zapraszam na soczysty filet z dorsza ze wspaniałą, chrupiącą panierką. Jeśli taki pomysł wydaje Ci się nietrafiony proponuję po prostu wziąć przybory kuchenne w garść, przygotować rybę i zapiec z taką kruszonką.Wszak zawsze lepiej przekonać się samemu, czy coś jest smaczne czy nie. Myślę, że nie pożałujesz spędzonego czasu na przygotowaniu tego dania, a smak cię oczaruje. Do konsumpcji potrzebny będzie jeszcze kieliszek dobrego wina, by ta smaczna chwila trwała długo.
Składniki
3 średniej wielkości filety z dorsza;
natka pietruszki;
garść czarnych oliwek;
garść czerstwego, białego pieczywa;
około 50 gramów suszonych pomidorów w oliwie;
1 cytryna;
sól, pieprz;
Dorsz z kruszonką przepis
Nastaw piekarnik na 180 stopni. Przygotuj panierkę do Twojego dorsza . W tym celu do miski malaksera włóż: połowę małego pęczka natki pietruszki, kilkanaście czarnych oliwek dobrej jakości (oczywiście pozbawionych pestek), garść czerstwego chleba (około 80 gramów), a także trochę suszonych pomidorów w oleju (50 gramów). Dopraw solą, pieprzem, a następnie zmiksuj całość pulsacyjnie, aby składniki się rozdrobniły i połączyły ze sobą. Kruszonka powinna być lekko sypka ale i lekko wilgotna dzięki dodatkowi oliwek i suszonych pomidorów w oleju. Odstaw miskę z kruszonką na bok, pora zabrać się za rybę.
Filety dorsza dokładnie umyj, osusz ręcznikiem papierowym. Upewnij się, że nie ma w nich żadnych zabłąkanych ości. Następnie skrop dorsza sokiem z cytryny, popieprz. Odstaw na 10 minut, żeby smaki się zbalansowały. Przygotuj blachę do pieczenia ryby, rozłóż na niej papier do pieczenia, lekko zwilż go oliwą.
Na papierze rozłóż rybę i wstaw do piekarnika, a następnie piecz 5 minut. Wyjmij blachę z rybą, posyp kruszonką i wstaw ponownie do piekarnika na dalsze 10 minut.
Podawaj z ulubionymi sałatkami.
Poznaj doskonały przepis na pierogi z dorszem. Spróbuj jak smakuje dorsz zapiekany z warzywami i oliwkami.