Pierogi leniwe to kluski z twarogu i mąki pszennej gotowane w solonej wodzie i podane z owocami. Moje pierogi leniwe okraszone zostały słodkim rosterem morelowym. Smakują super w letnie popołudnie, szczególnie jedzone na tarasie w cieniu drzew. Nie wiem tylko, dlaczego one leniwymi się zwią. Nie wiem również w sumie, czy to pierogi, czy właśnie kluski, ponieważ obie nazwy spotyka się zamiennie. Pierogi leniwe to bezapelacyjnie smak dzieciństwa, są proste w przygotowaniu, pożywne i świetne w smaku. A do leniwych doskonale pasują morele, czy to dżem morelowy, czy to roster morelowy. Koniecznie zrób sobie takie leniwe w domu. Choćby z lenistwa.
Składniki
250 gramów tłustego twarogu;
100 gramów mąki pszennej;
1 średnie jajko;
masło;
bułka tarta;
roster morelowy;
sól;
Pierogi leniwe przepis
Do miski wkrusz 250 gramów tłustego twarogu (10 % zawartości tłuszczu ) i najlepiej rozgnieć go dłońmi, żadnym tam widelcem. Możesz twaróg również zmielić w maszynce, tylko po co dodawać sobie roboty. Następnie wsyp 100 gramów mąki pszennej, wbij 1 średnie jajko i dodaj pół łyżeczki soli.
Zrób ciasto na pierogi leniwe
Wyrabiaj ciasto. Gdy będzie się kleiło (bo przy podanych ilościach będzie) podsypuj po odrobince mąki na blat (nie na ciasto) i po trochu wgniataj dodaną mąkę do ciasta (do podanych ilości składników dodałem jeszcze góra 20 gramów mąki, aby ciasto było właściwe). Pamiętaj, każda mąka i twaróg mają inną wilgotność, więc podane ilości są orientacyjne.
Cała sztuka robienia ciasta na leniwe polega na tym, aby dodać w miarę niewiele mąki, aby kluski miały wyraźny smak sera i były miękkie. Świetnie sprawdza się tutaj powiedzenie naszych babć i mam: twaróg, a mąki tyle, ile zabierze.
Przygotuj małe kluseczki
Ciasto podziel na 2 lub 3 kawałki i roluj na cienkie wałeczki. Z każdego wałeczka odkrawaj małe kluseczki pamiętając, że każda z nich podczas gotowania niemal podwoi swoją objętość.
Leniwe wrzuć na wrzącą, osoloną wodę i gotuj 5 do 10 minut na średnim ogniu (w zależności od wielkości leniwych).
Pierogi leniwe sposób podania
Masło wrzuć na rozgrzaną patelnię, roztop (nie przypal), a następnie wrzuć bułkę tartą. Gdy ta się przyrumieni łyżką cedzakową wyjmij leniwe i wrzuć na patelnię (leniwe muszą być dobrze odsączone, nadmiar wody spowoduje, że omasta się do nich nie będzie chciała kleić). Na koniec wyłącz gaz pod patelnią i wymieszaj energicznym ruchem patelni kluski z omastą lub po prostu wymieszaj je drewnianą łyżką.
Wyłóż kluski na talerz, polej sporą ilością rostera morelowego i ozdób listkami melisy.
Wypróbuj również pyszne naleśniki z morelami.