Pierogi z bobem to moje odkrycie. Co do bobu to zawsze mam mieszane uczucia. Lubię, ale nie jadam go za często, w sumie nie wiem dlaczego. A pierogi z bobem jadam tylko raz w roku, w lecie, ale za to zawsze chętnie. Do farszu dodaję 2 lub 3 rodzaje różnych serów tak, aby za każdym pierogi smakowały nieco inaczej. Jeżeli nie znasz, spróbuj, bo są smaczne. Pierogi przed podaniem warto okrasić niewielką ilością stopionego masła i posypać również niewielką ilością jednego z serów, który został użyty do farszu. Taki zabieg zdecydowanie podnosi smak pierogów.
Składniki
500 gramów świeżego bobu;
200 gramów prawdziwej bryndzy;
100 gramów naturalnego serka śmietankowego;
garść startego, twardego sera żółtego (u mnie polski Rubin);
listki świeżej mięty;
cytryna;
400 gramów mąki pszennej;
1 jajko;
oliwa z oliwek;
sól, pieprz;
Przepis na pierogi z bobem
Bób umyj i wrzuć na wrzątek, a następnie gotuj około 5 minut, w zależności od jego wielkości. Po ugotowaniu odcedź bób i przelej go szybko zimną wodą. Bób obierz z łupinek, wrzuć do dużej miski, a potem dość dokładnie ugnieć widelcem. Do ugniecionego bobu dodaj 200 gramów bryndzy, 100 gramów serka śmietankowego, garstkę startego sera żółtego, a także nieco posiekanej świeżej mięty, sok z cytryny, pieprz. Farsz dobrze wymieszaj, a następnie miskę owiń folią spożywczą i wstaw do lodówki na 30 minut aby się przegryzł.
Przygotuj ciasto na pierogi, 400 gramów mąki pszennej wysyp na blat. Dodaj pół łyżeczki soli, 2 łyżki oliwy i wbij 1 żółtko jajka. Nożem wymieszaj wszystko, a gdy składniki połączą się dolewaj powoli gorącej wody. Gdy utrafisz odpowiednią gęstość ciasta zagniataj go około 10 minut, a następnie przełóż do miski nasmarowanej odrobiną tłuszczu, przykryj i pozostaw na 30 minut.
Pierogi z bobem sposób podania
Po 30 minutach rozwałkuj cienko ciasto, a następnie wykrawaj z niego kółka. Do każdego kółka z ciasta nakładaj farsz i sklejaj pierogi. Z podanych ilości wyszło mi 35 dość dużych pierogów. Pierogi gotuj na średnim ogniu 4 do 5 minut od momentu ich wypłynięcia. Podawaj polane masłem, posypane startym serem i ozdobione listkami świeżej mięty.
Zrób także inne wiosenne danie, wypróbuj spaghetti z bobem i miętą.