Pierogi z borówkami i kwaśną śmietaną

Pierogi wypełnione leśnymi borówkami z dodatkiem cukru gotowane i polane kwaśną śmietaną.

Pierogi z borówkami w sezonie letnim to danie obowiązkowe. Wysyp borówek (to lokalna, krakowska nazwa owoców zwanych w pozostałych regionach Polski jagodami) to raj dla ich amatorów. Jednym z najpopularniejszych dań z ich udziałem są pierogi z borówkami. Trud lepienia pierogów zdecydowanie spłaca się po położeniu pierogów na talerzu. Pamiętaj, że posypane cukrem borówki z czasem będą puszczały sok, więc lepiej pospieszyć się z lepieniem pierogów lub odpowiednio wcześniej przełożyć je na sitko. Uzyskanego soku oczywiście nie wylewamy.

Składniki

750 gramów umytych wcześniej i dobrze osuszonych borówek;
3 łyżki drobnego cukru;
500 gramów mąki pszennej;
1 jajko;
1 łyżka oleju roślinnego lub oliwy;
sól;

Przepis na pierogi z borówkami

Zacznijmy od zrobienia ciasta na pierogi. Przesiej przez sitko 500 gramów mąki pszennej, aby ją napowietrzyć. Zrób na wierzchu krater i wbij do niego jedno żółtko (najlepiej z dużego jajka). Następnie dolej 1 łyżkę oleju roślinnego lub oliwy oraz nieco soli (pół łyżeczki powinno wystarczyć). Następnie nożem delikatnie „przesiekaj” mąkę, aż ta wchłonie jajko i olej. Partiami dolewaj gorącej wody i zacznij formować ciasto.

Gdy ciasto osiągnie właściwą konsystencję (winno być dość miękkie, ale nie „luźne”) zacznij je starannie wyrabiać. Po upływie około 5 minut wyrabiania ciasta powinno być w sam raz. Uformuj z niego kulę, przykryj czystą ściereczką, a następnie odłóż w ustronne miejsce na około 30 minut.

Podczas gdy ciasto odpoczywa przygotuj farsz. Do miski wsyp 750 gramów umytych wcześniej i dobrze osuszonych borówek. Następnie wsyp 3 łyżki drobnego cukru (może być brązowy, trzcinowy itp) i delikatnie wszystko zamieszaj.

Z ciasta odkrój 1/3 i rozwałkuj je dość cienko. Jeszcze lepiej, jeśli masz maszynkę do ciasta makaronowego, wtedy ciasto będzie idealnej, jednolitej grubości. Z ciasta wycinaj krążki za pomocą szklanki. Następnie na każdy krążek nakładaj borówki. Brzeg ciasta posmaruj ciepłą wodą i sklejaj pieroga. Z podanych ilości powinno wyjść około 50 pierogów.

Pierogi z borówkami propozycja podania

Pierogi gotuj we wrzącej osolonej wodzie przez 4 minuty na średnim ogniu. Podawaj polane obficie gęstą, kwaśną śmietaną i posypane cukrem.


A co powiesz na pierogi z innymi owocami? Poznaj pyszne pierogi z truskawkami.


Rekomendowane przepisy

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *