Pierogi z kaszą gryczaną i serem pleśniowym

Pierogi z kaszą gryczaną uwielbiam, bowiem wypełnione są farszem z ugotowanej palonej kaszy gryczanej wymieszanej z serem  pleśniowym.

Pierogi z kaszą gryczaną uwielbiam, bowiem wypełnione są farszem z ugotowanej palonej kaszy gryczanej wymieszanej z serem  pleśniowym. Ta kombinacja czyni je wyjątkowymi w smaku. Wybór sera zawsze stanowić będzie o odmiennym ich smaku, w zależności od Twojego upodobania. Pierogi z kaszą gryczaną z dodatkiem twarogu polewane masłem i (lub) kwaśną śmietaną to jedno ze sztandarowych dań lubelszczyzny. Ja jednak zamiast twarogu proponuję dodać sera z niebieską pleśnią, ale jeśli taki rodzaj sera jest dla Ciebie zbyt wytrawny możesz dodać np. fety. Oczywiście zrobienie pierogów w sposób tradycyjny z polskim twarogiem ujmy nie przyniesie. Bez względu na rodzaj sera (który jest tutaj jedynie dodatkiem) jestem przekonany, że polubisz te pierogi.

Składniki

200 gramów kaszy gryczanej;
1 duża cebula;
1 łyżka smalcu wieprzowego lub gęsiego;
100 gramów twarogu lub sera z niebieską pleśnią według wyboru;
łyżeczka musztardy Dijon;
szklanka mąki pszennej;
płaska łyżeczka soli;
łyżka oliwy;
sól, pieprz;

Przepis na pierogi z kaszą gryczaną

Ugotuj kaszę gryczaną według opisu na opakowaniu. Przesyp ją do sporej miski i pozostaw, aby nieco przestygła.

Przygotuj około 100 gramów sera, ja użyłem takiego z niebieską pleśnią, Ty użyj takiego, jaki preferujesz.

Pokrój w drobniutką kostkę 1 dużą cebulę (ja dałem po połowie zwykłej i czerwonej, dla koloru). Zeszklij cebulę najlepiej na smalcu (mnie pozostał smalec z pieczenia gęsi), a następnie usmażoną cebulę dodaj do kaszy. Do miski z kaszą przełóż mocno pokruszony ser pleśniowy. Dodaj sól, pieprz i zamieszaj całość. Ponieważ kasza jest letnia ser wspaniale rozpuści się świetnie spajając cały farsz. Na koniec dodaj 1 łyżkę musztardy Dijon, zamieszaj, dopraw i odstaw.

Przygotuj ciasto na pierogi. Do miski przesiej 1 szklankę mąki i dodaj 1 łyżeczkę soli, 1 łyżkę oliwy, a także pół szklanki gorącej wody. Zagniataj ciasto, aż zrobi się sprężyste, ale nie za twarde. Odkrój kawałek i rozwałkuj go cienko (resztę ciasta przykryj ściereczką, żeby nie obsychało).

Pierogi z kaszą gryczaną propozycja podania

Wykrawaj pierogi,  a następnie na każdy nakładaj farsz i zlepiaj. Z podanej ilości składników zrobiłem około 40 pierogów z kaszą gryczaną. Gotuj pierogi z kaszą gryczaną na wolnym ogniu we wrzącej wodzie przez 3 minuty od momentu ich wypłynięcia. Podawaj okraszone stopionym masłem lub gęstą, kwaśną śmietaną.


Wypróbuj przepis mojej babci na pierogi ruskie. Szczęka opada.


Rekomendowane przepisy

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *