Pierogi z serem i rodzynkami na słodko

Pierogi z serem na słodko, czyli pierogi  wypełnione twarogiem zmieszanym z kwaśną śmietaną z dodatkiem rodzynek, wanilii i soku pomarańczowego.

Pierogi z serem na słodko są to pierogi  wypełnione twarogiem zmieszanym z kwaśną śmietaną z dodatkiem rodzynek, wanilii i soku pomarańczowego. Te pierogi z serem to moje smaki z dzieciństwa. Teraz nie jadam ich zbyt często, ale za to zawsze ze smakiem. Aromat wanilii i dodatek rodzynek wspaniale podkreślają smak wiejskiego twarogu. Do ciasta pierogowego w tym przypadku często dodaję trochę mleka, zamiast wody. Ciasto staje się wtedy sprężyste i miękkie. Taki sam farsz twarogowy stosuję często do naleśników. A najlepsza w tym wszystkim jest polewa z kwaśnej wiejskiej śmietany na pierogach.

Składniki

800 gramów dobrego półtłustego twarogu;
3 łyżki brązowego cukru;
2 łyżki gęstej, kwaśnej, 18 % śmietany;
garść rodzynek;
szklanka soku pomarańczowego;
2 łyżeczki esencji waniliowej (lub laska wanilii);
500 gramów mąki pszennej;
1 jajko;
około szklanki mleka;
sól;

Przepis na pierogi z serem

Na początek zalej rodzynki sokiem pomarańczowym i odstaw na pół godziny, aby zmiękły i nasiąkły.

Do miski włóż 800 gramów dobrego półtłustego twarogu, 3 łyżki brązowego cukru, 2 łyżki kwaśnej, 18 % śmietany, namoczone rodzynki wraz z sokiem pomarańczowym, a także 2 łyżeczki esencji waniliowej (lub laski wanilii lub aromatu waniliowego, w zależności od tego, czym dysponujesz).

Wymieszaj dokładnie masę twarogową i odstaw na bok aby się przegryzła.

Przygotuj ciasto na pierogi. Na blat przesiej 500 gramów mąki pszennej, dodaj 1 jajko, szczyptę soli i mleko, tyle, ile zabierze (niecała szklanka powinna wystarczyć). Zagniataj i ugniataj ciasto, aby było ładnie wyrobione. Wyrobione ciasto przykryj ściereczką i odstaw na 30 minut aby odpoczęło. Po tym czasie ciasto powinno zmięknąć i stać się elastyczne.

Odkrój kawałek ciasta, rozwałkuj cienko, wykrawaj kółka, a następnie nakładaj farsz i sklejaj pierogi z serem. Z podanych ilości powinno wyjść około 50 pierogów.

Wrzuć pierogi na wrzącą, lekko osoloną wodę i gotuj na małym ogniu przez 4 minuty od momentu ich wypłynięcia na wierzch. Podawaj okraszone kwaśną śmietaną lub masłem, z dodatkiem brązowego cukru.


Wypróbuj fantastyczny <<przepis na pierogi z borówkami>>.


Rekomendowane przepisy

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *