Pierogi z truskawkami, mhmmm. W sezonie truskawkowym trudno wyobrazić sobie choćby jeden obiad bez nich. Zwykle odkładam ten moment, ponieważ lepienie takich pierogów wymaga czasu i cierpliwości. Gdyby można było tak długo je jeść, jak długo się je lepi. Cóż, pierogi z truskawkami znikają zwykle w zastraszającym tempie, pewnie tak samo jest u Was. Do pierogów wybieram truskawki słodkie, w miarę równej wielkości. Jeżeli zdarzą się większe po prostu przekrawam je na połowę. Pierogów z dużymi kawałkami owoców nie lepi się co prawda łatwo, ale moim zdaniem właśnie takie smakują najlepiej.
Składniki
40 sztuk ładnych, słodkich, o zbliżonej wielkości truskawek;
400 gramów mąki pszennej;
1 jajko;
pół łyżeczki soli;
1 łyżka oliwy;
Przepis na pierogi z truskawkami
Na blat wysyp 400 gramów mąki pszennej, dodaj jedno żółtko, pół łyżeczki soli, a także łyżkę oliwy. Nożem rozprowadź składniki, a następnie dolewaj ciepłej wody do momentu, aż uzyskasz właściwą konsystencję ciasta. Czyli, jak mówiła babcia, tyle, ile zabierze.
Od tego momentu ciasto wyrabiaj około 5 minut, aby stało się gładkie i elastyczne. Następnie przełóż je do miski wysmarowanej odrobiną oliwy, przykryj ściereczką i odstaw na bok.
Podczas gdy ciasto odpoczywa, wybierz około 40 sztuk ładnych, słodkich truskawek o zbliżonej wielkości. Powinny być dość jędrne. Na razie ich nie płucz, po prostu pozostaw na durszlaku.
Gotowe ciasto wałkuj, aby uzyskać dość cienkie płaty. Z ciasta wykrawaj kółka, np. szklanką. Nie rób ich więcej niż kilka na zapas, ponieważ w oczekiwaniu na swoją kolej po prostu wyschną. Opłucz szybko truskawki i odsącz z wody. Na każde kółko ciasta nakładaj truskawkę, boki posmaruj ciepłą wodą i sklejaj pierogi. Łatwo nie będzie, pomogła dopiero szósta, wymyślona naprędce technika.
Gotowe pierogi z truskawkami układaj na talerzu lekko podsypanym mąką (z podanych ilości składników zrobiłem około 40 pierogów). Pierogi gotuj w osolonej wodzie na dość wolnym ogniu około 4 minut od ich wypłynięcia.
Pierogi z truskawkami sposób podania
Wyłóż na talerz, polej wiejską śmietaną, posyp brązowym cukrem i ozdób listkami mięty, która dodatkowo wspaniale podkręci smak pierogów. No i rzecz najważniejsza. Słodki sos śmietanowo truskawkowy pozostały na talerzu po pierogach należy obowiązkowo wypić.
Skosztuj również <<koktajl truskawkowy>> czyli przypomnij sobie smak dzieciństwa.