Pierś kurczaka pieczona z ciecierzycą na gęsto

Pierś kurczaka pieczona z warzywami pokrojonymi na kawałki podana z ciecierzycą w sosie z tymiankiem i cytryną.

Pierś kurczaka pieczona podana na gęsto z ciecierzycą to bardzo łatwe, zdrowe i niezwykle kolorowe danie. Jadam je z przyjemnością, bo dostarcza mi wiele radości zwłaszcza zimą, kiedy szarości za oknem powodują depresję u wielu z nas. Szczególnie ciekawie komponuje się do kurczaka ciecierzyca na gęsto, ale nie przerażaj się. W tym wypadku „na gęsto” dodaje tylko smaku temu warzywu. Kurczaka doprawiłem swoją ulubioną mieszanką przypraw z anyżem, na ostro. Ty użyj swojej ulubionej. Całe danie jest bardzo zrównoważone i delikatne. Zdecydowanie to danie dla każdego, ale kto preferuje ryby znajdzie podobny przepis na mojej stronie z użyciem fileta z łososia.

Składniki

pierś kurczaka o wadze około 300 gramów;
Twoja ulubiona przyprawa do drobiu;
po 1 sztuce małej zielonej, czerwonej i żółtej papryki;
puszka ciecierzycy;
kilka filecików z sardeli (anchois);
suszony tymianek;
cytryna;
skrobia ziemniaczana;
pół szklanki bulionu drobiowego;

Pierś kurczaka pieczona przepis

Papryki przekrój na cztery części każdą, pozbaw gniazd nasiennych, umyj, dobrze osusz ręcznikami papierowymi, a następnie przełóż do naczynia, w którym będziesz zapiekać danie. Tam skrop je oliwą i dokładnie wymieszaj, aby każda część oblepiła się oliwą.

Mięso umyj, dobrze osusz ręcznikami papierowymi i posyp dość obficie swoją ulubioną przyprawą. Jeśli przyprawa nie zawiera soli posyp mięso również solą. Ułóż pierś kurczaka w naczyniu pomiędzy paprykami i wstaw do piekarnika nagrzanego do temperatury 200 stopni na 15 minut.

Podczas gdy mięso i papryka się pieką przygotuj ciecierzycę na gęsto. W tym celu drobno posiekaj kilka filecików z sardeli, obierz i pokrój drobno czosnek. Na małej patelni rozgrzej nieco oliwy i wrzuć sardele oraz czosnek. Smaż krótką chwilkę na niezbyt mocnym ogniu. Wlej na patelnię odrobinę bulionu drobiowego i dosłownie pół łyżeczki skrobi ziemniaczanej rozpuszczonej w odrobinie zimnej wody. Zamieszaj, sos na patelni powinien lekko zgęstnieć. Dodaj nieco soli, suszonego tymianku, a także wciśnij sok z połowy cytryny. Duś na wolnym ogniu około 1-2 minut, aż nieco zgęstnieje. Do zgęstniałego sosu na patelni wrzuć odcedzoną ciecierzycę i duś jeszcze około 1-2 minut, aż jej ziarna oblepią się gęstym, aromatycznym sosem.

Porada-> termometr to dobry sposób na sprawdzenie stopnia upieczenia mięsa

Sprawdź, czy mięso jest już upieczone. W przypadku piersi kurczaka używam termometru, który wbijam z najgrubszą część kawałka mięsa. Dzięki temu pierś kurczaka upieczona jest zawsze idealnie, jest soczysta jak należy. Drób winien mieć w najgrubszym miejscu niemal 100 stopni.

Upieczonego kurczaka wyjmij i pokrój w plastry. Idealnie upieczone mięso jest soczyste i wspaniałe w smaku, pierś z kurczaka może być wyborna. Podawaj z upieczoną wraz z nim papryką. Całość możesz dodatkowo skropić sokiem z cytryny.


Przekonaj się, że <<łosoś z piekarnika>> smakuje perfekcyjnie, jeśli wiesz jak go przyrządzić.


Rekomendowane przepisy

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *