Pierś kurczaka z pieczarkami

Pierś kurczaka pieczona w piekarniku, a następnie krojona w plastry i podana ze smażonymi pieczarkami oraz ziemniakami i szpinakiem.

Pierś kurczaka z pieczarkami może zachwycić, gdy tylko przygotujesz ją umiejętnie. Pierś kurczaka to jedno z najpopularniejszych mięs wykorzystywanych w kuchni nie tylko polskiej. Jest łatwa w przygotowaniu, a w dodatku można ją przyrządzić na naprawdę wiele sposobów. Pierś kurczaka można serwować także z wieloma dodatkami, które wzbogacają jej smak. Takim dodatkiem są z pewnością pieczarki, które pokrojone i smażone na maśle z dodatkiem aromatycznego tymianku doskonale komponują się z delikatnym mięsem kurczaka. Pamiętaj, że zawsze warto dołożyć parę groszy i kupić kurczaka zagrodowego, ponieważ zyskają na tym zarówno Twoje podniebienie, jak i Twoje zdrowie (dowiedz się <<co to jest kurczak zagrodowy>>).

Składniki

pierś kurczaka zagrodowego
300 gramów pieczarek
duża cebula
300 gramów liści szpinaku
500 gramów ziemniaków
suszony tymianek
oliwa extra vergine
masło
cytryna
sól, pieprz

Pierś kurczaka z pieczarkami przepis

Mięso dobrze umyj, a następnie osusz ręcznikami papierowymi. Kurczaka najpierw posól i posyp świeżo zmielonym pieprzem, a potem wmasuj w niego nieco oliwy. Pierś kurczaka umieść w naczyniu żaroodpornym, które następnie przykryj pokrywką lub folią aluminiową. Wstaw naczynie z mięsem do piekarnika nagrzanego do temperatury 200 stopni Celsjusza i piecz około 40 minut. Czas pieczenia piersi kurczaka zawsze zależy od jej wielkości.

Podczas gdy mięso się piecze Ty przygotuj pozostałe składniki obiadu. Najpierw oczyść i pokrój na cztery części każdą z pieczarek. Cebulę obierz i pokrój w drobną kostkę. Następnie obierz ziemniaki, przekrój każdego z nich na połowę i przełóż do garnka z zimną wodą. Mniej więcej w połowie czasu pieczenia się piersi kurczaka garnek z ziemniakami postaw na gaz. Do ziemniaków wsyp sól i gotuj je 10 minut od momentu zawrzenia wody w garnku.

Na patelnię wlej oliwę i dodaj nieco masła, a gdy tłuszcz ledwie się podgrzeje wrzuć na patelnię pokrojoną cebulę. Smaż cebulę na średnim ogniu aż się zeszkli, a wtedy dodaj na patelnię pokrojone pieczarki. Grzyby posól, posyp świeżo zmielonym pieprzem, a także dodaj trochę suszonego tymianku do smaku. Zamieszaj grzyby na patelni i smaż je kilka minut, aż pięknie się zrumienią.

W międzyczasie do już prawie ugotowanych ziemniaków dorzuć liście szpinaku. Przykryj garnek pokrywką i gotuj ziemniaki ze szpinakiem jeszcze maksymalnie 3 minuty. Następnie delikatnie odcedź warzywa i pozostaw na durszlaku do odcieknięcia.

Pierś kurczaka z pieczarkami sposób podania

Wyjmij upieczoną pierś kurczaka z piekarnika, zdejmij pokrywkę z naczynia żaroodpornego i pozostaw mięso na kilka minut, aż nieco odpocznie. Teraz zdejmij patelnię z usmażonymi grzybami. Mięso pokrój w plastry i rozłóż na talerzach, a na upieczone mięso nakładaj smażone pieczarki. Całość posyp świeżo zmielonym pieprzem. Obok mięsa pieczarkami wyłóż ugotowane ziemniaki ze szpinakiem. Warzywa skrop oliwą i sokiem z cytryny, a także nieco posól do smaku.

Podawaj od razu.


Wypróbuj również przepyszny <<przepis na kiełbaski z warzywami gotowanymi>>.


Rekomendowane przepisy

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *