Piersi z kaczki w sosie pomarańczowym

Piersi z kaczki powoli smażone, a następnie pieczone i podane w aromatycznym sosie pomarańczowym.

Piersi z kaczki podane z pysznym aromatycznym sosem pomarańczowym to delicje dla wszystkich, których ciemne mięso tego ptaka nie odstrasza. Istotą jest, aby utrafić ze stopniem upieczenia kaczki dokładnie w taki punkt, jaki lubimy, tak jak w przypadku polędwicy wołowej kacze piersi można przyrządzić mniej lub bardziej wysmażone. W sezonie na cytrusy grzechem byłoby w nich nie skorzystać, do kaczych piersi proponuję sos pomarańczowy. Kwasowość pomarańczy zneutralizuje świetnie dżem pomarańczowy. To znakomite zestawienie.

Składniki

dwie 250 gramowe kacze piersi;
1 kilogram pomarańczy;
3 łyżeczki dżemu pomarańczowego;
sól, pieprz;

Przepis na piersi z kaczki w sosie pomarańczowym

Umyj i osusz ręcznikiem papierowym dwie 250 gramowe kacze piersi. Przygotuj przyprawy: sól, pieprz oraz świeżo startą skórkę z pomarańczy (pomarańczę sparz najpierw wrzątkiem i wyszoruj). Skórę kaczą ponacinaj na krzyż (nie natnij mięsa). Odwróć i przypraw. Kacze piersi połóż skórą do dołu na średnio rozgrzaną patelnię. Smaż na średnim ogniu kilka minut, aż wytopi się ze skóry tłuszcz, a ona sama mocno się zarumieni.

Odwróć piersi na drugą stronę i smaż jeszcze około 4 minut. Przesmażone piersi z kaczki przełóż do naczynia żaroodpornego, a następnie wstaw do piekarnika rozgrzanego do 200 stopni na około 15 minut (lub dłużej dla lepszego wypieczenia). Czasy te są orientacyjne, więc lepiej kontroluj stopień wypieczenia mięsa co jakiś czas.

Podczas gdy kaczka się piecze przygotuj składniki sosu, czyli około 100 ml świeżo wyciśniętego soku z pomarańczy, 3 łyżeczki dżemu pomarańczowego oraz cząstki pomarańczy (z 3 sztuk, bez błonek).

Wyjmij piersi z piekarnika, a następnie mięso przełóż na talerz i przykryj luźno folią aluminiową. Pozostaw „do odpoczęcia” na kilka minut. W międzyczasie przygotuj sos z pozostałych po pieczeniu w naczyniu soków z kaczki.

Piersi z kaczki sposób przygotowania

Do garnka przelej przez sitko sok, który wypłynął z kaczki podczas jej pieczenia. Dodaj około 100 ml soku pomarańczowego i 3 łyżeczki dżemu pomarańczowego. Jeśli lubisz możesz dodać również łyżeczkę mielonego imbiru. Gotuj na wolnym ogniu około 2 minut. Następnie dodaj cząstki pomarańczy i gotuj następną minutę. Gdy sos nieco zgęstnieje dopraw ostatecznie do smaku i zdejmij z ognia. Mięso pokrój na około półcentymetrowe plastry.

Podawaj ze słodko kwaskowatym sosem pomarańczowym z cząstkami pomarańczy w towarzystwie np. kaszy gryczanej i gotowanych, tartych buraczków.


Oto <<kaczka w sosie hoisin przepis>> wyjątkowy.


Rekomendowane przepisy