Piersi z kurczaka faszerowane fetą i szpinakiem

Piersi kurczaka faszerowane fetą, czyli wypełnione farszem z duszonego szpinaku i sera typu feta, następnie zawinięte jak krokiety i pieczone na ruszcie.

Piersi z kurczaka faszerowane fetą to pyszne, delikatne danie zwłaszcza podane z sałatką w stylu greckim. Tym razem piersi z kurczaka proponuję nadziać świeżym, smażonym szpinakiem z dodatkiem pomidorów i czegoś jeszcze. Delikatnie rozbite piersi z kurczaka należy nadziać farszem i złożyć, jak tradycyjne krokiety. Dzięki takiej operacji „krokiet” po usmażeniu mięso pozostaje niezwykle soczyste. Kluczem w tym daniu (zarówno w sałatce „greckiej”, jak i w farszu) jest zastosowanie stosunkowo miękkiej fety, może być nawet nieoryginalna. Miękka feta wspaniale tworzy sos z oliwą, dzięki czemu farsz jest soczysty i bardzo, bardzo smaczny.

Składniki

3 piersi z kurczaka;
250 gramów świeżego szpinaku;
6 do 8 suszonych pomidorów (w oliwie);
ser feta (miękki);
1 czerwona papryczka chilli;
2 ząbki czosnku;
sól, pieprz;

Przepis na piersi z kurczaka faszerowane fetą

Na patelnię wlej nieco oliwy, rozgrzej ją, a następnie wrzuć zmiażdżone, obrane dwa ząbki czosnku. Smaż czosnek 30 sekund.

Umyj pod bieżącą wodą i osusz dokładnie 250 gramów świeżego szpinaku. Wrzuć szpinak na patelnię posól go, a także popieprz. Smaż szpinak, aż  zmniejszy swoją objętość, a większość wody odparuje. 6 do 8 suszonych pomidorów odsącz z oliwy, a następnie pokrój w drobną kostkę.

Do miski wrzuć przesmażony szpinak, pokrojone, suszone pomidory oraz garść sera feta. Dodaj posiekaną papryczkę chili i zamieszaj całość. Pozostała w szpinaku woda oraz miękki ser utworzą wspaniały sos. Dopraw całość do smaku.

Piersi z kurczaka (około 500 gramów w sumie, 3 sztuki) rozłóż na desce, przykryj folią spożywczą, a następnie delikatnie rozbij na cienkie kotlety. Rozbite piersi z kurczaka posól, popieprz i na każdą z nich nałóż po kopiatej łyżce farszu. Zwijaj piersi z kurczaka, jak tradycyjne krokiety. Posmaruj delikatnie oliwą i zawiń z folię spożywczą. Wstaw każdą z piersi do zamrażalnika na 30 minut.

Piersi z kurczaka faszerowane fetą sposób podania

Faszerowane piersi z kurczaka odwiń z folii i smaż na grillu lub patelni grillowej. Na koniec podlej grill odrobiną oliwy tak, aby krokiety „złapały” kolor. Zdejmij kurczaka z grilla i pokrój delikatnie w około 2 centymetrowe plastry. Podawaj z sałatką w stylu greckim, najlepiej przygotowaną również z dodatkiem miękkiego sera feta użytego do farszu.


Lubisz kurczaka? Zasmakuje Ci zatem również kurczak tandoori oraz grillowane piersi z kurczaka z serem i ogórkami kiszonymi. Poezja smaku!


Rekomendowane przepisy

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *