Pikantne śledzie w oleju rydzowym z pieprzem

Śledzie majtasy krojone w paski, a następnie umieszczane w słoiku z cebulą, pieprzem oraz z przyprawami macerowane w oleju rydzowym.

Śledzie na ostro w oleju rydzowym to absolutna gratka dla fanów tej ryby. Mięsisty śledź a’la matjas, do tego świeżo tłuczony w moździerzu kolorowy pieprz, czerwona cebula, przyprawy i aromatyczny, intensywny w smaku i kolorze olej rydzowy. Takie zestawienie musi budzić pożądanie. Należy jednak pamiętać, że oleje naturalne tłoczone na zimno, nierafinowane, takie właśnie jak olej rydzowy mają piękny kolor i wyraźny posmak. Do tego smaku trzeba się przyzwyczaić. Jeśli się przemożesz to naturalne oleje nierafinowane podbiją Twoje serce i podniebienie na zawsze. Tak, jak i te śledzie w oleju rydzowym.

Składniki

300 gramów płatów śledziowych typu matjas;
2 czerwone cebule;
150 ml oleju rydzowego;
2 liście laurowe;
5-6 kulek ziela angielskiego;
1 łyżeczka ziaren gorczycy;
pieprz kolorowy w ziarnach;

Przepis na śledzie w oleju rydzowym

Składniki mojego dania to; 300 gramów płatów śledziowych typu matjas, 2 czerwone cebule, 150 ml oleju rydzowego, pieprz kolorowy w ziarnach, 2 liście laurowe, 5-6 kulek ziela angielskiego, a także łyżeczka ziaren gorczycy.

Śledzie mocz w zimnej wodzie około 30 minut wymieniając wodę od czasu do czasu. Chodzi o to, aby pozbyć się  nadmiernej słoności śledzi, nie pozbawiając jednak śledzia smaku. To Ty decydujesz, jaka słoność śledzi Ci odpowiada. Wymoczone śledzie pokrój w nieduże kawałki (lub w większe, jeżeli tak wolisz), cebule obierz i pokrój w piórka.

Ziarnisty pieprz i gorczycę utłucz w moździerzu tak, aby część przypraw pozostała w całości, a część była lekko zmiażdżona i uwolniła aromaty.

W niedużym naczyniu, albo słoiku układaj kolejno warstwy cebuli, śledzia, przypraw. Na górze słoiczka ułóż warstwę cebuli. Śledzie zalej olejem rydzowym. Wstrząśnij delikatnie słoikiem, aby olej dostał się w każdy jego zakamarek i pokrył wszystkie składniki w słoiku. Słoik ze śledziami zamknij i wstaw do lodówki na całą noc. Świetnie smakują prosto z lodówki, ale również podane w temperaturze pokojowej.


Spróbuj <<przepis na śledzie na ostro z kaparami>>.


Rekomendowane przepisy

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *