Pikle w curry

Pikle w curry to ogórki gruntowe pokrojone w słupki i zalane kwaśną zalewą wykonaną na bazie octu z przyprawami oraz mielonym curry. Po pasteryzowaniu przechowujemy ogórki do zimy.

Pikle w curry przygotowujemy z ogórków gruntowych. Dojrzałe ogórki należy pokroić w słupki, a następnie zalać kwaśną zalewą wykonaną na bazie octu z przyprawami i mielonym curry. Po pasteryzowaniu pikle możemy przechowywać do zimy. Kto lubi przyprawę curry koniecznie powinienem takie ogórki przygotować. Pracy przy nich niewiele, a smak całkiem przyjemny. Takie pikle w curry są świetnym dodatkiem do dań curry np. curry z kurczaka.

Składniki

3 kg ogórków, obrane i pokrojone na 4 do 5 słupków (waga przed obraniem)
800 ml wody
4 łyżeczki drobnego cukru
200 ml octu spirytusowego 10 %
1 łyżeczka soli kamiennej niejodowanej
3 płaskie łyżeczki przyprawy curry
2 łyżeczki ziaren gorczycy
2 łyżeczki ziaren kolendry
16 ziaren pieprzu
4 małe listki laurowe
4 ziele angielskie
2 ząbki czosnku

Pikle w curry przepis

Przygotuj wyparzone cztery słoiki o pojemności około 0,6l każdy. Do każdego słoiczka wsyp po pół łyżeczki ziaren gorczycy, pół łyżeczki ziaren kolendry, a także po cztery ziarna czarnego pieprzu. Dodaj po jednym, małym listku laurowym, kulce ziela angielskiego, a także pół ząbka czosnku. Słoiczki przechyl na bok i zacznij układać w nich słupki z ogórków. Pod koniec wciskaj słupki w wolne przestrzenie. Postaraj się wypełnić ciasno słoiki ogórkami. Od góry powinno zostać 1 cm wolnej przestrzeni.

Przygotuj zalewę. W tym celu do garnka wlej wodę, wsyp cukier, sól oraz curry, a następnie zagotuj wodę z dodatkami. Mieszaj do momentu, gdy cały cukier się rozpuści. Wlej ocet i ponownie doprowadź zalewę do wrzenia, a następnie od razu wyłącz. Lekko przestudź zalewę, a następnie zamieszaj i od razu przelewaj do słoików, aby przyprawa nie zdążyła opaść na dno garnka. Zalewy wlej tyle, aby całkowicie przykryć ogórki, ale i zostawić 1 cm wolnej przestrzeni od rantu. Dopiero tak przygotowane słoiki można mocno zakręcić.

Pasteryzacja ogórków

Na dnie szerokiego garnka umieść ściereczkę bawełnianą lub nową pieluchę tetrową. Słoiki ułóż jeden obok drugiego, wlej ciepłą wodę do maksymalnie 3/5 wysokości słoików. Ustaw średnią moc palnika i doprowadź wodę do wrzenia. Następnie zmniejsz moc do małej i pasteryzuj tak słoiki przez około 15 minut.  Pozostaw słoiki w garnku na chwilę, a gdy lekko przestygną wyjmij słoiki i odstaw do góry dnem i pozostaw do wystudzenia.


Zobacz także <<przepis na domowe ogórki małosolne>>. Koniecznie, bo smakują wyjątkowo.


Rekomendowane przepisy

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *