Pilaw z warzywami z kaszy pęczak

Pilaw z warzywami przygotowałem z kaszy pęczak, którą ugotowałem z dodatkiem pomidorów oraz z aromatycznymi przyprawami.

Pilaw z warzywami nie jest daniem klasycznym, bowiem tradycyjny pilaw to połączenie ryżu i mięsa (baranina lub kurczak), a całość duszona jest w małej ilości wody za to ze sporą ilością przypraw. Pilaw powinien mieć konsystencję pomiędzy risotto, a sypkim ryżem. Ja to prawdziwie wschodnie danie przedstawiam w nieco innej odsłonie. Zamiast ryżu użyłem pysznej kaszy pęczak, a zamiast duszonych w nim warzyw smażoną na mocnym ogniu surową paprykę. Aby dopełnić tureckich smaków całość wypada popijać ayranem. Zapraszam na pilaw z warzywami.

Składniki

200 gramów pęczaku;
2 duże zielone papryki;
1 papryczka chilli;
1 cebula;
2 duże pomidory;
1 lub 2 ząbki czosnku;
kmin rzymski;
koncentrat pomidorowy;
masło;
sól, pieprz;

Przepis na pilaw z warzywami

Cebulę pokrój w bardzo drobną kostkę, czosnek obierz i posiekaj. Pokrój drobno czerwoną papryczkę chili. Pomidory sparz, obierz ze skórki, pozbaw pestek, a resztę pokrój w drobną kosteczkę.

W małym rondelku rozpuść 2 duże łyżki masła i nieco oliwy. Wrzuć cebulę i smaż kilka minut na niewielkim ogniu, aby się zeszkliła. Dodaj czosnek i chili, smaż następną minutę. Następnie wsyp 1 łyżeczkę mielonego kminu rzymskiego i 1 dużą łyżkę koncentratu pomidorowego. Dodaj do smaku szczyptę cukru, aby zneutralizować zbytnią kwaśność koncentratu. Zamieszaj i smaż 1 minutę. Następnie dodaj pokrojone pomidory. Duś całość na wolnym ogniu przez około 2 minuty, aby powstała pasta (jeżeli trzeba wlej odrobinkę wody, aby pasta nie przywarła).

Do rondelka wrzuć opłukany pęczak i zamieszaj delikatnie, aby oblepił się powstałą pastą. Wlej wrzącą wodę tak, aby wystawała na dwa palce ponad pęczak. Gotuj na małym ogniu. Gdy w garnku płyn niemal całkowicie odparuje zdejmij go, zamieszaj kaszę, przykryj garnek pokrywką, owiń go w ręcznik i wstaw najlepiej pod kołdrę na około 30 minut.

Pilaw z warzywami podano do stołu

Papryki wypestkuj, umyj i pozostaw do osuszenia. Gdy pęczak jest już miękki pokrój paprykę na duże kawałki. Rozgrzej patelnię do maximum, wlej 1 łyżeczkę oliwy i wrzuć pokrojoną paprykę. Smaż ją na patelni przez około 2 minuty (co kilkanaście sekund podrzucając patelnią), a następnie wsyp szczyptę mielonej papryki wędzonej (opcja). Smaż paprykę na najmocniejszym ogniu podrzucając warzywem na patelni co około 10 sekund. Papryka winna zmięknąć, ale pozostać „al dente” po około 5 minutach. Po tym czasie będzie również wspaniale przyrumieniona.

Podawaj od razu, im cieplejszy, tym lepszy. Do pilawu wspaniale pasuje schłodzony ayran (turecki napój z jogurtu i wody z dodatkiem soli).


Co powiesz na smakowity pęczak z fasolą na ostro.


Rekomendowane przepisy

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *