Pincho przekąska hiszpańska typu tapas

Pincho czyli hiszpańska przekąska to kanapka posmarowana miękką kiełbasą paprykowaną, obłożona karmelizowaną cebulą, kawałkami papryki i wzbogacona sadzonymi jajkami przepiórczymi.

Pincho czyli hiszpańska przekąska to kanapka posmarowana miękką kiełbasą paprykowaną, obłożona karmelizowaną cebulą, kawałkami papryki i wzbogacona sadzonymi jajkami przepiórczymi. Pincho i tapas to tylko wierzchołek góry lodowej. Hiszpania to wspaniały kraj z bogatą ofertą kulinarną, która mocno zakorzeniona jest we wszystkich jej regionach. O ile w całej Hiszpanii jada się tapas (przekąski) to na północy jada się pinchos (pincho, czyt. pinczos). Zapraszam do Hiszpanii.

Składniki

weka z Twojej lokalnej piekarni (bułka wrocławska, bagietka);
jajka przepiórcze;
1 zielona papryka;
szczypiorek;
ocet balsamiczny;
krem balsamiczny;
sobrassada (majorkańska kiełbasa paprykowana);
4 do 5 dużych cebul;
sól, pieprz;

Przepis na pincho

Przyrządzanie „mojej” przekąski zacznij od przygotowania czerwonej cebuli. Potrzebne będzie 4-5 dużych cebul. Cebule obierz i pokrój w piórka. W niedużym rondelku rozgrzej oliwę i wrzuć do niego posiekaną cebulę. Posól ją i smaż, mieszając od czasu do czasu na niezbyt mocnym ogniu przez około 15 do 20 minut, aż zmięknie i lekko się skarmelizuje.

Pozostałe składniki mojej pincho to porządna weka z Twojej lokalnej piekarni (bułka wrocławska, bagietka), jajka przepiórcze, zielona papryka, szczypiorek, ocet balsamiczny, krem balsamiczny i sobrassada. To kiełbasa mocno paprykowana, którą można rozsmarować na pieczywie, jednakże konsystencję ma nieco bardziej zbitą, aniżeli pasztet. Wiem, że sobrassady w Polsce się nie kupi, dlatego proponuję zamienić ja na naszą metkę, albo inną dobrze przyprawioną kiełbasę, którą można rozsmarować na pieczywie. Jajka oczywiście również nie muszą być przepiórcze, jednak te świetnie komponują się na kanapce ze względu na ich wielkość.

Porada-> majorkańską sobrassadę możesz zastąpić naszą kiełbasą metką.

Wekę pokrój na kromki i rozłóż je na blasze do pieczenia. Obok połóż sobrasadę. Włóż blachę do piekarnika nagrzanego do 100 stopni i pozostaw ją na 5 do 8 minut, aż chleb stanie się lekko chrupki z zewnątrz, a kiełbasa zmięknie i odda swe aromaty.

Gdy cebula jest już miękka i lekko skarmelizowana wlej do niej 2 łyżeczki kremu balsamicznego, aby dodał słodyczy cebuli. Następnie wlej do cebuli 2 łyżeczki octu balsamicznego, który słodkość cebuli powinien nieco złagodzić dodając jej kwaśności.

Cebulę dosól w razie konieczności, dopraw jeszcze kremem lub octem balsamiczny tak, aby smak był zrównoważony. Ma być wyczuwalna zarówno lekka słodycz, jak i kwaskowatość. Gdy cebula jest gotowa odstaw ją na bok.

Wyjmij chleb i kiełbasę z piekarnika. Kromki chleba posmaruj podgrzaną sobrassadą. Na kromki z kiełbasą nałóż skarmelizowaną cebulę. Pora usmażyć jajka. Smaż jajka tak, aby białka były ścięte, jednak żółtka pozostały płynne.

Paprykę oczyść z pestek, umyj, osusz i pokrój w cienkie paseczki lub w dowolny, inny sposób. Na kromki nałóż po małym paseczku papryki.

Pincho sposób podania

Na koniec na kromki nałóż usmażone jajka. Pincho przekłuj dużym patyczkiem do szaszłyków tak, aby połączyć kromkę z pozostałymi składnikami. Całość posyp posiekanym szczypiorkiem i ewentualnie mieloną wędzoną papryką. Pincho można zajadać od rana do wieczora, przy okazji i bez okazji.


Wypróbuj mój frywolny <<przepis na sangrię>> czyli hiszpański napój alkoholowy z owocami na gorące lato.


Rekomendowane przepisy

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *