Tort Pischinger deser rodem z Wiednia

Pischinger, czyli wafle vel andruty przekładane masą kakaową przygotowaną z masła, cukru, wanilii, kakao i rumu.

Pischinger to bardzo popularny w Małopolsce i niektórych innych rejonach Polski południowej deser wymyślony u schyłku XIX wieku przez wiedeńskiego cukiernika Oscara Pischingera. To swego rodzaju torcik składający się z warstw kruchych wafli przekładanych aromatyczną masą czekoladową. Ot takie niby nic, ale diabeł jak zwykle tkwi w szczegółach. Mój pischinger jest taki najprostszy z możliwych. Taki właśnie jadałem w dzieciństwie i taki smakuje mi najlepiej. Jeśli uznasz za stosowne masę możesz wzbogacić np. mielonymi orzechami włoskimi, a całość oblać polewą czekoladową.

Składniki

250 gramów miękkiego masła;
1 opakowanie andrutów (wafli);
4 łyżki cukru brązowego lub trzcinowego;
2 łyżki kakao;
1 jajko;
50 ml prawdziwego rumu;
laska wanilii;

Przepis na pischinger

Na początek kilka słów o wanilii. Wanilia może występować pod wieloma postaciami, np. jako tradycyjny cukier waniliowy z torebce, pasta waniliowa, domowej roboty cukier waniliowy, laska wanilii, czy dostępne w handlu olejki waniliowe. Co wybierzesz, zależy tylko i wyłącznie od Ciebie. W żadnym wypadku jednak nie może to być, niestety coraz powszechniejszy, cukier WANILINOWY!

Do miski malaksera włóż posiekane w mniejsze kawałki masło i wsyp cukier. Zamknij czaszę malaksera i zacznij ucierać. Ucieraj do momentu kiedy masa zmieni kolor na biały. Podczas gdy malakser pracuje przygotuj kakao, jajko oraz wanilię.  Nie przerywając ucierania masła i cukru dodaj do nich wanilię, a następnie dosypuj stopniowo kakao. Na koniec dodaj jajko i ucieraj całość jeszcze dwie minuty zanim dodasz rum.

Wzbogacamy pischingera rumem

Rum i masa czekoladowa to znakomite połączenie. Dzięki dodaniu tego szlachetnego trunku masa uzyska wspaniały, lekko wytrawny, choć nadal słodkawy smak. Tym samym masz odpowiedź na pytanie, czy można prawdziwy rum zastąpić tanią podróbką. Pischinger tylko z prawdziwym rumem zyskuje na smaku.

Wlej zatem rum do masy i ucieraj wszystko jeszcze chwilę. Wspaniała, puszysta masa, słodycz przełamana wytrawnym, szlachetnym rumem. Krótko mówiąc to coś pysznego. Około dziesięć minut ucierania, a efekt przepyszny.

Nacisk ma znaczenie

Skoro masę już mamy gotową pora składać pischingera. Na wierzchu pierwszego andruta rozsmaruj część otrzymanej masy. Na andruta z równomiernie rozsmarowaną masę nałóż drugiego andruta i dobrze dociśnij. Powtarzaj powyższe czynności do momentu wykorzystania całej masy i wszystkich andrutów.

Gdy pischinger jest gotowy bardzo dobrze dociśnij wszystkie jego warstwy, połóż go na desce i przykryj ściereczką. Na wierzch deseru połóż deskę do krojenia, a na niej szeroki garnek wypełniony wodą. Tak przygotowanego pischingera wstaw na noc do lodówki.

Pischinger propozycja podania

Najlepiej smakuje na drugi dzień po jego przygotowaniu, gdy andruty częściowo wchłoną masę czekoladową i nieco zmiękną, pozostając jednak z wierzchu chrupiącymi.


Poznaj włoskie cannoli pyszne rurki z kremem.


Rekomendowane przepisy

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *