Pita lepinja chleb bałkański do mięsa

Pita lepinja, czyli płaski chlebek drożdżowy idealny do wypełnienia różnymi składnikami często jadany na Bałkanach.

Pita lepinja, czyli płaski chlebek drożdżowy idealny do wypełnienia różnymi składnikami często jadany na Bałkanach. Ten okrągły płaski chlebek podczas pieczenia tworzy wspaniałą kieszonkę, w którą Chorwaci wkładają swoje ulubione kotlety mielone cevapcici. Zastosowań dla lepinja jest wiele, ja na przykład takiego chlebka używam bardzo często do przyrządzenia włoskiego panino. W tym przypadku lepinja sprawdza się lepiej niż focaccia.

Składniki

500 kg mąki pszennej
2 łyżeczki soli
175 ml letniej wody
175 ml letniego mleka
16 gramów suszonych drożdży
5 łyżek letniego oryginalnego jogurtu greckiego

Pita lepinja płaski chleb bałkański przepis

Na początek do letniego mleka wsyp suszone drożdże, rozmieszaj je i pozostaw na 15 minut pod przykryciem w ciepłym miejscu aby zaczęły pracować.

Mąkę wsyp do dużej miski, a następnie wmieszaj w nią sól. Dolej letnią wodę, zaczyn drożdżowy i wymieszaj delikatnie wszystko. Do ciasta dodaj jogurt grecki o temperaturze pokojowej i ponownie wymieszaj całość delikatnie. Teraz delikatnie ruchem kolistym wyrabiaj całość, aż powstanie dość luźne, lepkie ciasto. Następnie przykryj miskę z ciastem suchą ściereczką i odstaw na 1,5 godziny w ciepłe miejsce do wyrastania. Po upływie tego czasu ciasto powinno pięknie wyrosnąć.

Dobrze wyrośnięte ciasto wyłóż na podsypaną mąką stolnicę, a następnie zawijając ciasto od spodu uformuj podłużny bochenek. Jeśli trzeba delikatnie podsypuj ciasto mąką do momentu, aż przestanie się kleić do rąk i blatu kuchennego. Pokrój dużym nożem ciasto na pięć kawałków i formuj każdy z nich w kule zawijając ciasto do spodu.

Następnie delikatnie ugniataj ciasto od środka na zewnątrz koniuszkami palców. Jeśli poczujesz, że ciasto zaczyna się kleić podsyp odrobiną mąki z wierzchu. Gotowe pity lepinje bardzo delikatnie naznacz w kartkę odwrotną stroną dużego noża.

Pita lepinja płaski chleb bałkański powinien spędzić 8 minut w piekarniku nagrzanym do temperatury 275 stopni Celsjusza (piekarnik góra  dół). Upieczone chlebki wyłóż na tacę wyłożoną suchą ściereczką, a następnie przykryj je drugą ściereczką i odstaw na bok na kilkanaście minut.

Pita lepinja płaski chleb bałkański po rozcięciu w poprzek dużym nożem powinna otworzyć przed Tobą piękną kieszonkę, w którą włożyć możesz co CI się żywnie spodoba.

Pita lepinja płaski chleb bałkański sposób podania

Uwielbiam w taki chlebek włożyć szynkę dojrzewającą oraz ser i rukolę, a następnie krótko zapiec (zobacz włoskie panini prosto z Bolonii). Chorwaci z ochotą włożą doń cevacici kotleciki mielone. Moim ostatnim odkryciem jest wepchanie do lepinja grillowanych kiełbasek norymberskich oraz podgrzanej kapusty zasmażanej sauerkraut. Powiadam Ci, niebo w gębie.

Rekomendowane przepisy

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *