Pizza pepperoni domowym sposobem robiona

Domowa pizza na własnoręcznie przygotowanym cieście z dodatkiem domowej roboty sosem pomidorowym oraz pysznym salami pepperoni.

Domowa pizza na własnoręcznie przygotowanym cieście z dodatkiem domowej roboty sosu pomidorowego oraz pysznym salami pepperoni to prawdziwa petarda smakowa. Krótko mówiąc po raz kolejny staram się przekonać wszystkich, że i w domu można przygotować pyszną pizzę. Trzeba tylko pamiętać o paru zasadach, przy których przestrzeganiu Twoja pizza zawsze smakować będzie wybornie. Poniżej znajdziesz przepis na moją ulubioną wersję pizzy, czyli pizzę na ostro z pepperoni. Żyć nie umierać, pycha.

Składniki

domowe ciasto na pizzę
domowy sos pomidorowy
najlepszej jakości pepperoni
zielona papryka
mozzarella
2 ząbki czosnku
karczochy w oliwie

Pizza pepperoni przepis

Przygotuj domowe ciasto na pizzę. Oczywiście w tym celu skorzystaj z mojego przepisu, do którego link znajdziesz w składnikach do pizzy.

Podczas gdy ciasto będzie odpoczywało, lekko podgrzej domowy sos pomidorowy, link do  przepisu na pyszny sos  również załączyłam w składnikach. Nie chodzi o to żeby sos  był gorący, ma być zaledwie ciepły.

Również peperoni i mozarella których użyjesz do przygotowania Twojej pizzy nie powinny być wyjęte prosto z lodówki. Dobrze, aby były w temperaturze pokojowej, zatem wyjmij je z lodówki przynajmniej pół godziny przed przygotowaniem dania. Mozarellę zetrzyj na grubych oczkach tarki lub rozdrobnij ją palcami. Czosnek pokrój w plasterki. Paprykę umyj, pozbaw gniazd nasiennych i pestek, a następnie pokrój w paski lub kostkę, tak jak lubisz. Zakładam, że pepperoni masz już w plasterkach.

Składniki gotowe, pora przygotować pizzę.

Ugniatając ciasto delikatnie od środka do zewnątrz uformuj je do żądanej wielkości i grubości, a następnie posmaruj je domowym sosem pomidorowym. Nie przesadź z ilością sosu! Rozłóż na pizzy plasterki czosnku, mozzarellę, cienkie paski świeżej papryki i małe kawałki karczocha. Następnie rozłóż na pizzy plastry jak najlepszego jakościowo pepperoni, a na koniec posyp pizzę niewielką ilością suszonego oregano i skrop oliwą.

Piecz pizzę pepperoni na środkowej półce piekarnika w temperaturze 250 stopni przez około 7 do 8 minut. Przed wyjęciem sprawdź, czy spód pizzy jest upieczony.


Wypróbuj również oryginalny fenomenalny przepis na pide turecką pizzę, bardzo popularny placek na Bliskim Wschodzie.


Rekomendowane przepisy

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *