Pizza z salami w domu robiona może być doskonała. To właśnie pizza z salami jest jedną z najbardziej ulubionych wersji tego najsłynniejszego na świecie placka z mąki i wody. Każdy z nas chciałby umieć zrobić tak pyszną pizzę, jaką nieraz jadł w dobrej pizzerii. Oczywiście podstawa dobrej pizzy to ciasto na pizzę. Po latach prób, licznych i nieraz wręcz karkołomnych stwierdzam, że w domu nigdy nie uda się osiągnąć poziomu zbliżonego do pizzy, jak w najlepszych pizzeriach. Ale takiej naprawdę dobrej. Powód będzie zawsze jeden, piec.
Jak dobrze upiec pizzę
Aby pizza była jak należy powinna w piecu opalanym drewnem spędzić góra 1 do 2 minut. Jest to możliwe dzięki wysokiej (ponad 400 stopni Celsjusza) temperaturze wewnątrz pieca. Dla naszych domowych piekarników jest to temperatura nieosiągalna, ponadto w piecu języki ognia pięknie przyrumieniają brzegi pizzy dodając im nie tylko uroku, ale przede wszystkim smaku. Pokażę Ci jednak, co zrobić, by Twoja pizza z salami zrobiona w domu była naprawdę fachowa i pyszna pomimo, że pieczona w piekarniku.
Ciasto na pizzę
500 gramów włoskiej mąki pszennej typ 00 (lub zwykłej typ 450);
25 gramów świeżych drożdży;
około 280 ml letniej wody;
1 łyżka soli drobnoziarnistej;
2 łyżki oliwy extra vergine;
1 łyżeczka cukru;
Dodatki do pizzy
domowy sos pomidorowy;
kilka plasterków wysokiej jakości salami;
1 lub 2 ząbki czosnku;
100 do 150 gramów mozzarelli;
kilka czarnych oliwek;
liście świeżej bazylii;
oliwa extra vergine;
Pizza z salami przepis
Podstawą dobrej pizzy jest dobre ciasto. Składniki zawsze są takie same, jednak sposób jego wyrobienia i wyrastania wpływa istotnie na jego późniejszą elastyczność i smak. Dowiedz się jak zrobić ciasto na pizzę.
Gdy ciasto na pizzę jest gotowe możesz zacząć robić swoją najlepszą na świecie pizzę. Będzie to pizza z salami, czosnkiem, mozzarellą i świeżą bazylią.
Zagniatamy ciasto na pizzę
Wyłóż ciasto na lekko podsypany mąką blat. Ręką rozpłaszcz delikatnie ciasto. Następnie odwróć ciasto i obsyp odrobiną mąki. Rozpłaszczaj ciasto palcami od środka na zewnątrz tworząc cienki placek. Ciasto powinno być jak najcieńsze w środku, zaś nieco wyższe na brzegach (rancik). Ciasta nie wolno wałkować, bo utraci swoją elastyczność. Na koniec weź ciasto w dłonie i przekładając je z jednej do drugiej obracając je jednocześnie uformuj ostateczny kształt placka.
Dodajemy sos pomidorowy
Na ciasto nałóż niezbyt dużo domowego sosu pomidorowego (dowiedz się jak zrobić sos do pizzy), a następnie cienkie plasterki salami. Ja dodaję często także trochę pokrojonego czosnku. Pizza z salami musi mieć charakter, więc dobre salami i czosnek to podstawa.
Majstrujemy przy pizzy
Następnie nałóż na pizzę trochę startej mozzarelli (pomiędzy salami), trochę czarnych oliwek, a także świeżych listków bazylii. Wyjmij z rozgrzanego piekarnika blachę. Na wcześniej przygotowany papier do pieczenia przełóż ostrożnie gotową pizzę (rozciągnij delikatnie), a następnie przełóż papier z pizzą na rozgrzaną blachę. Włóż blachę z pizzą do rozgrzanego piekarnika na środkową półkę, a następnie piecz w temperaturze 230 do 250 stopni (w zależności od piekarnika).
Pizza z salami pieczenie
Pizza z salami powinna spędzić w piekarniku 5 minut (grzanie od dołu+termoobieg), a następnie 2 minuty z grzaniem „grill od góry”. Przed przełączeniem piekarnika na funkcję „grill od góry” blachę z pizzą możesz przełożyć nieco wyżej, aby pizza dobrze się przyrumieniła.
Po wyjęciu pizzy z pieca rozłóż na pizzy kilka świeżych listków bazylii dla koloru i smaku. Placek pokrój na osiem części i zajadaj ze smakiem.
Wypróbuj także domowy przepis na pizza pepperoni.