Pizza z szynką parmeńską i świeżą rukolą

Domowa pizza z pyszną szynką parmeńską i świeżą rukolą.

Pizza z szynką parmeńską i rukolą to jedna z najbardziej wykwintnych wersji tego najsłynniejszego placka na świecie. I jak wszystko co słynne to i ta wersja klasycznej włoskiej pizzy jest masakrowana na całym świecie. Pomijając wszystko powiem tylko, żeby jakże szlachetną szynkę dojrzewająca a także świeże zioła dawać na pizzę zawsze „po piecu”. Posłuchaj moich rad i przygotuj we własnej kuchni fenomenalną włoską pizzę. Najlepszą, jaką można przyrządzić w domu.

Składniki na ciasto na pizzę

zobacz tradycyjny przepis na ciasto na pizzę
zobacz przepis na uniwersalne ciasto na pizzę

Pizza z szynką parmeńską dodatki

domowy sos pomidorowy do pizzy
kilka plastrów szynki dojrzewającej
oliwki
świeża rukola
siekane papryczki jalapeno
starta mozzarella
oliwa
suszone oregano

Pizza z szynką przepis

Przygotuj ciasto na pizzę według jednego z wyżej podanych przepisów. Pizzę w tym przepisie przygotowałem na cieście uniwersalnym. Przygotuj również dodatki do pizzy. Oczywiście najlepszy będzie domowy sos, ale spokojnie w dobrych sklepach można już kupić naprawdę niezłe smakowo sosy o bardzo dobrym składzie. Za to oliwki z pestkami zawsze smakują lepiej. Pamiętaj, że wędliny dojrzewające jada się w temperaturze pokojowej, a nie prosto z lodówki.

Przygotowane ciasto na pizzę pozostaw na 30 minut, aby odpoczęło i nieco podrosło. Stanie się również bardziej elastyczne. Po tym czasie wyłóż ciasto na podsypany mąką blat, a następnie delikatnie ugniatając opuszkami palców rozpychaj ciasto od środka na zewnątrz. Przełóż placek na formę do pizzy o średnicy 32 centymetry i w podobny sposób rozciągaj pizzę, aby dopasować ją do kształtu formy. Na koniec delikatnie uformuj równomiernej grubości placek na całej powierzchnię formy.

Posmaruj pizzę sosem pomidorowym, a następnie posyp ją suszonym oregano. Teraz nałóż oliwki i posiekaną papryczkę jalapeno. Posyp całość startą mozzarellą i wstaw do piekarnika nagrzanego do temperatury 250 stopni Celsjusza (środkowa półka). Piecz pizzę 5-7 minut. Po tym czasie zobacz, czy spód pizzy jest upieczony. Jeśli tak jest to przełóż pizzę na 2 minuty na górną półkę piekarnika.

Porada-> pizza na moim cieście uniwersalnym nie powinna się piec dłużej niż 10 minut.

Dla lepszego efektu możesz piec pizzę z włączonym termoobiegiem. Wszystko zależy od Twojego piekarnika. Po pierwszym razie będziesz już doskonale wiedzieć, jak upiec najlepszą domową pizzę z szynką parmeńska w swoim piekarniku.

Po wyjęciu pizzy z piekarnika rozłóż na niej rukolę oraz poszarpane kawałki szynki dojrzewającej o temperaturze pokojowej. Na koniec skrop pizzę z szynką oliwą i pokrój ją na osiem części. Podawaj od razu.


Przygotuj również podpłomyk ze szpinakiem i fetą i zajadaj się chrupiącym ciastem ze szpinakiem.


Rekomendowane przepisy

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *